Lăsați Nera să curgă !

Arhivat in: STIRI,ULTIMELE ARTICOLE |

Raul NeraAm crescut pe malurile Nerei, în zona de intrare a râului în Cheile Nerei, cunoscând foarte bine farmecul și importanța sa. Traiul oamenilor care locuiesc în preajma Nerei este strâns legat de întreg ecosistemul generat de cel mai important curs de apă care străbate Almăjul.

Nu sunt împotriva dezvoltării energetice, dar nici nu pot să accept modul acesta de a construi ceva ce poate avea urmări ireparabile fără o analiză punctuală și serioasă. Nu pot fi de acord cu Studiile de Evaluare a impactului asupra mediului – Construire Microhidrocentrală Nera 1 și Nera 2.1 + 2.2, considerând că acestea nu pot primi un aviz favorabil în forma prezentată.

Impresia lăsată este că aceste studii tratează superficial, la modul general, impactul asupra mediului(și până la urmă asupra omului), expunând concluzii tipice din care rezultă că totul va fi bine și frumos prin construirea pe cursul râului Nera, teritoriul administrativ al comunei  Prigor,  a două microhidrocentrale de 0,5MW fiecare.

Oameni buni, aceste studii nu sunt aplicate zonei  reale de impact asupra mediului, respectiv cursului  de apă a râului Nera, de la punctul construirii microhidrocentralelor și până la vărsarea Nerei în Dunăre. Mă gândesc doar  la Cheile Nerei(Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița), chiar nu este relevant să se analizeze posibilele efecte asupra acestui teritoriu?

Există destule exemple, din păcate, care arată dezastrele apărute după construirea, într-un mod haotic, a unor astfel de microhidrocentrale.

Pe 16 februarie 2016, ora 16, la Prigor, are loc dezbaterea publică a acestor studii. Conform procedurii, dacă nu există obiecții, acestea vor putea primi avizul Apelor Române, iar mai apoi acordul de mediu. Deocamdată nu s-au emis acorduri, dar este foarte importantă întâlnirea de la Prigor, în funcție de aceasta se poate lua o decizie.

Întrebarea firească este dacă se merită riscul distrugerii râului Nera și a unui întreg cadru natural pentru numai un MWh de energie electrică care să alimenteze … buzunarele unora ?

23 Raspunsuri la Lăsați Nera să curgă !

 1. Nu suntem de acord cu asemenea distrugeri ale ecosistemului……

  Aurel Calin
  7 februarie 2016 la 1:19
  Răspunde

 2. Am crescut in Valea Almajului si imi doresc sa ramana asa cum a fost intotdeauna.

  Ghilerdea Elena
  7 februarie 2016 la 12:50
  Răspunde

 3. Toate microhidrocentralele sunt ilegale, pentru ca distrug raurile. In romania clima este continentala, debitele raurilor care nu au fost inca distruse de hidrocentralele comuniste sunt mici, si niciun rau nu-si permite sa „doneze” majoritatea debitului. Toate raurile pe care se construiesc MHC-uri devin rauri moarte.

  Gelu
  7 februarie 2016 la 14:13
  Răspunde

 4. Nu sunt de acord sa fie distrus minuatul nostru rau petru imbogatirea unor nemernici,care nu se gadesc decat la buzunarul lor.Trebuie facut orice pentru oprirea acestei crime.

  Nicoleta Dragota
  7 februarie 2016 la 17:24
  Răspunde

 5. Un proiec efectiv monstruos.Una dintre putinele zone ramase nepoluata va fi stricata si alterata definitiv.Acest proiect odios nu trebuie sa se implineasca.

  alexandru nemoianu
  7 februarie 2016 la 18:46
  Răspunde

 6. Lansati o petitie online, sa o semnam!

  Zamfir Romulus
  7 februarie 2016 la 23:18
  Răspunde

  • O excelenta sugestie!
   O petitie „online” va da posibilitatea exprimarii vointei Almajenilor.
   Acest proiect ucigas trebuie oprit!

   alexandru nemoianu
   8 februarie 2016 la 1:22
   Răspunde

 7. Punctul de vedere al subsemnatului este de a nu se da acorduri de mdiu pentru construirea pe răul,Nera a celor
  trei MCH.Prin amenajările impuse prin proiecte in zona de construire se vor construi baraje pentru apa necesară funcționarii ceea ce va duce la secarea râului,iar amenajările vor distruge zona turistica etc.
  Valea Almăjului nu are nevoie de energie electrică neavând capacitați industriale iar necesarul pentru localități rămâne
  de asigurat de la actuala rețea Natinala care este alimentata de la Portile de Fier.

  Mateiu Lucian
  8 februarie 2016 la 0:53
  Răspunde

 8. Acest proiect trebuie oprit si pentru asta sunt necesare cateva lucruri.
  Cat mai multi oameni trebuie sa participe la adunarea din Prigor in 16 Februarie.Cu calm ,dar insistent trebuiesc aratate cateva lucruri.
  Aceste centrale nu sunt de loc asa de „verzi” cum le prezinta promotorii lor.Din aceasta cauza proiectul similar din zona Tarcu a fost anulat DEFINITIV de catre judecatorii.Acuma se incearca promovarea,prin usa din spate, a aceluiasi proiect in Almaj.Cateva intrebari trebuiesc adresate.
  Cine ar finanta acest proiect?
  Cine a aprobat scoaterea din hotarul comunei Prigor a suprafetelor vizate?(Poate „primarele” Verindean?)
  Cum si-ar recupera banii finantatorii(aia nu fac munca voluntara!)?
  Din impozite suplimentare pe Almajeni?(Adica si cu banii luati si cu paguba!)
  Ce folos ar avea Almajenii din aceste centrale?Promisiunea fara acoperire?
  Energia electrica care ar fi produsa de asemenea centrale ar fi mai scumpa!
  Este necesar sa fie circulata o petitie in care Almajenii sa protesteze.
  Inca nu este nimica pierdut dar trebuie mare vigilenta

  alexandru nemoianu
  8 februarie 2016 la 3:03
  Răspunde

 9. Cu contributia politicienilor romani strainii distrug tot ce este in Romania ,toate frumusetile lasate de Dumnezeu.Mama lor de hoti,inbuibati care traiesc ascunsi in comunitati securizate platite din avutia tarilor unde politicienii sint tradatori de tara si de neam.Iar noi romanii cinstiti traim departe de tara de copii si nepotii nostri si sintem slugile lor.Sper ca Dumnezeu sa-si intoarca privirea si spre noi si neamul romanesc si cei vinovati sa plateasca ei si tot neamul lor .Asa sa ne ajute Dumnezeu.

  Florica Toader
  8 februarie 2016 la 8:00
  Răspunde

 10. Nu sunt de acord cu asemenea constructii, se distruge , definitiv, ecosistemul iar turismul, in loc sa se dezvolte, ar disparea.

  Irina Fatol
  8 februarie 2016 la 9:37
  Răspunde

 11. Ar trebuie sa luam exemplu de la alte tari mult mai dezvoltate care stiu ca din turism se pot face bani mult mai multi bani decat din cei cativa MW obtinuti.
  Uitati-va la Elvetia, de exemplu, cum ar fi ca renumitele cascadele sa fie captate pentru niste microcentrale care si polueaza apa si distrug ecosistemul?

  Diana
  8 februarie 2016 la 11:30
  Răspunde

 12. Dragi almajeni,eu sunt plecata din Almaj de vreo 35 de ani,dar cand am ocazia tot spun ca sunt din Almaj si Nerganiul nostru consider ca este indispensabil ,apa lui,care din motive de clima este mai putina cu fiecare an,este ,noastra.Rugamintea mea este ca locuitorii zonei sa acorde mare importanta dezbaterii publice ptr.acest mare rau care se vrea facut in zona.Investitorii sunt din alte parti ,nu-i intereseaza ca in fantani apa nu v-a mai fi deajuns nici ptr.oameni si nici ptr.animale.Inca odata rog toti locuitori si indeosebi tineretul care tot acasa se simte mai bine,chiar daca locuieste la Timisoara sau oriunde pe glob,sa dea dovada de interes major si sa nu se construiasca aceste .Mult succes,cu stima ptr.Almaj!

  Maria
  8 februarie 2016 la 13:27
  Răspunde

 13. Lasati nera sa curga natural

  savamarius
  9 februarie 2016 la 0:10
  Răspunde

 14. Aici este o petiei:
  http://facem.de-clic.ro/sos-nera
  Daca va pasa, semnati-o si distribuiti-o!

  Calin
  9 februarie 2016 la 12:20
  Răspunde

 15. Aceste monstruozitati se doresc a fi construite in hotarul satului Borlovenii Vechi, satul meu natal pe care Dumnezeu mi l-a incredintat spre pastorire spirituala. Consider ca „investitorii” si cei care isi doresc cu orice pret ridicarea acestora si distrugerea Vaii Sacre a Nerei, ar trebui sa tina cont de parerea noastra, a proprietarilor de drept a acestui pamant sacru.Iar cand spun sacru, ma refer la faptul ca aceasta vale cu crangurile Semenicului au servit stramosilor nostri ca si casa si loc de inchinare….iara casa si credinta nu se instraineaza si nici nu se pangareste, pentru ca este SANCTUAR. Vreau sa le mai reamintesc celor care vor veni sa tulbure linistea si spiritul batranului munte, ca s-ar putea sa se izbeasca de opozitia si fermitatea borlovenilor mei, in fruntea carora ma voi pune fara menajamente, oameni care au stiut sa isi apere pamantul si sfintenia lui, chiar si in fata imparatului de la Viena, si nu au renuntat atat de usor la ceea ce era al lor. Lasati-ne râul sacru, pamantul, padurea, hotarul, asa cum Dumnezeu le-a randuit si asa cum le-am mostenit de la stramosii nostri, prin testament scris cu sange in inima si constiinta noastra. Altfel ne obligati sa reinviem spiritul batranilor nostri si sa stam de straja la „capatul satului”, spunandu-va ca „Pe aici nu se trece”.

  Petrica Zamela
  9 februarie 2016 la 21:26
  Răspunde

 16. MobiliZarea spre salvarea Almajului si frumusetii sale unice(nu doar in spatiul romanesc ci in lum!) este absolut impresionanta.De fapt este emotionanta pana la lacrimi.Vedem adunati oameni,organizatii si inca mai mult vedem „Preoti cu Crucea in Frunte”.Pamantul,frumusetea lui este dar dumnezeiesc pentru toata omenirea;parinti,copii,nepoti in vea,Sa aparam aceata frumusete fara egal cu toata puterea si toata vointa si „baietii smecheri:NU VOR TRECE,Cu noi este Dumnezeu.

  alexandru nemoianu
  10 februarie 2016 la 21:25
  Răspunde

 17. Atunci stati la lumanare!

  Lampas
  14 februarie 2016 la 13:53
  Răspunde

 18. Nu se pune problema sa stam la lumanare si nici ca am fi impotriva tehnicii si a dezvoltarii. La ora actuala nu mai avem nevoie de niciuna din investitiile care produc energie electrica.In ROMANIA la ora actuala este supraproductie de energie electrica, asta si datorita faptului ca nu mai avem industrie. Ei ne vor amagi prin faptul ca energia pe care o cumparam astazi este mai scumpa decat ceea ce ar oferi ei. Dar sa nu uitam ca pe factura de curent se gasesc si accize abuzive, precum taxa de cogenerare si certificate verzi, deoarece in calculul pretului la energia electrica destinata populatiei nu se regaseste doar energia electrica furnizata de Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Aceste MICROHIDROCENTRALE, sunt doar spalare de bani ,distrugerea mediului inconjurator si taxarea abuziva a populatiei!

  Petrica Zamela
  14 februarie 2016 la 21:21
  Răspunde

 19. Scandalos „comentariul” acestui „Lampas”! Scandalos!
  In primul rand este de „admirat” „curajul” lui.Leit Caragiale:”Trebuie sa ai curaj ca mine,o dam anonima”!
  Raspunsul dat de Parintele Profesor Doctor Petrica Zamela este admirabil:competent si emotionant.
  Energia produsa de aceste „microhidrocentrale” este mai scumpa decat energia electrica existenta.Retelele de distribuire nu vor cumpara o asemenea energie elctrica. Dar in plus distrugerea ecologica ar fi enorma si pentru TOTDEAUNA.Nera este un rau sacru al Almajului,Banatului si spatiului Romanesc.Raul trebuie aparat!

  alexandru nemoianu
  15 februarie 2016 la 17:58
  Răspunde

 20. Tara Almajului este ca o cetate naturala, iar raul Nergani este Siloamul almajenilor, „raul Maicii Domnului”. Criminali sunt cei care doresc sa distruga sistemul ecologic al Nerei si al Almajului.

  Pavel Panduru
  15 februarie 2016 la 21:07
  Răspunde

 21. Petrica Zamela
  15 februarie 2016 la 22:09
  Răspunde

 22. Nu sunt de acord cu distrugerea Nerei.
  Proiectul de distrugere a ei trebuie oprit!

  Serafin Sorina
  31 iulie 2016 la 19:53
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.