Televiziunea digitală-terestră DVB-T2

Arhivat in: ULTIMELE ARTICOLE,UTILE |

Odată cu renunțarea la transmisiile de televiziune analogică terestră s-a făcut tranziția spre televiziunea digitală terestră. În România, cum era de așteptat, această tranziție a fost întârziată de diverși factori birocratici, dar, la momentul scrierii acestui articol, peste 90% din teritoriul țării noastre este acoperit cu semnal digital de televiziune, fiind transmise, deocamdată, 9 posturi care includ posturile naționale ale televiziunii publice si posturile regionale. Există zone unde sunt transmise și unele programe locale.

Transmisia programelor se face prin unde radio emise de emiţătoare amplasate terestru care pot transmite pe un singur canal TV, într-un semnal unic (multiplex), până la 14-16 programe TV.

Pentru receptia unui astfel de semnal este nevoie de un receptor dedicat sau de un televizor cu tuner DVB-T2.

Desigur că am testat recepția televiziunii digitale terestre în Bozovici, având la dispoziție o antenă de bandă largă-tip gratar, amplasata la o înălțime de aproximativ 10 metri față de nivelul solului, testele fiind făcute în zona Luncaviș. Receptorul folosit a fost un Octagon SF 8008, un receptor care folosește un soft de tip Enigma2. Cu antena îndreptată spre emițătorul din Vf. Blidariu(Dalboșeț) am recepționat, pe canalul 44, frecvența de 658 MHz, cele 9 canale naționale din pachetul MUX 1 :

  • TVR 1
  • TVR 2
  • TVR 3
  • TVR HD
  • TVR Craiova
  • TVR Cluj
  • TVR Iaşi
  • TVR Târgu Mureş
  • TVR Timişoara.

Cunoscând faptul că Serbia este în fața noastră în ceea ce privește implementarea televiziunii digitale terestre, iar distanța față de țara vecină fiind mică, raportat la locul meu de recepție, am căutat să identific semnal digital din această direcție. Raspunsul a fost imediat, pe calalul 23, frecvența de 490 MHz, am reușit să scanez și să recepționez stabil 8 canale tv și 3 posturi de radio. Canalele lor naționale, RTS1 și RTS2 sunt tramsmise în format full HD, calitatea transmisiei fiind de apreciat pe aceste două canale pe care am urmarit gratis Champions League si Uefa League. Urme de semnal mai sunt și pe canalele 22, 26, 29, 35, dar nu am reușit să închid aceste semnale cu antena din dotare. Voi continua testele cu o antena de mare câștig pentru că este posibilă recepția și altor emițătoare din România și Serbia, chiar Bulgaria. Dar asta, când va fi timp.

Televiziunea digitală terestră va fi, cu siguranță, o alternativă la televiziunea prin cablu sau satelit, oferind posibilitatea receptiei gratis sau cu costuri mici pentru cele mai importante posturi TV din România, bonus fiind posturile din țările vecine, pentru cei care locuiesc în zonele de graniță.

Silviu Velcotă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.