OPINIIULTIMELE ARTICOLE

„Țara miracolelor” e plină de gunoaie și gropi

1

Notă: A nu se citi de către scriitorii pășuniști nostalgici cu frică de PCR și urmașii acestuia! Nici de către cititorii lor!

Oare prin ce „miracol“ a ajuns Țara Almăjului să fie plină de gunoaie? Priviți pozele care stau mărturie și veți vedea, prea cinstiți și degrabă permanent iubitori de Almăj compatrioți, că orice locuire umană almăjană actuală (cu origini, nu-i așa? traco-geto-romane, bașca glorios medievale, pașoptiste, mari româniste, dar, mai ales, vai! ceaușiste) e învelită și împănată de lave de murdărie, de gunoaie care se aruncă unde, vezi Doamne, nu se vede”, dar mai ales pe malurile râurilor și pârâurilor, acolo unde nesimțiții șmecheri speră, se autojustifică cât de cât, că inevitabilele inundații vor duce la vale, în altă parte, departe de cașicocina lor, dovada neputinței lor de a înțelege o locuire curată! Mârșăvenia s-a amplificat anul acesta mai mult ca niciodată: troglodiții almăjeni își devarsă prinosul pur și simplu pe marginea șoselei! Cine să-i vadă, cine să-i prindă? Evident că motorizata poliție locală nu poate avea în ”atribuții” astfel de mizerabile misiuni…

Dar alt misterios „miracol“ este cel al groaznicelor gropi de pe mai toate drumurile almăjene! Geaba nevestele, 4surorile produc la babele și moșii din Italia, Austria și Germania, „mărșîni” de aproape ultimă generație: nesimțirea bănoasă (pentru ei!) a celor care grijesc la nivel local sau mai deasupra de drumurile almăjene nu poate fi comparată decât cu adâncimea omniprezentelor gropi! Nimic nou nici anul acesta, în afara eternelor promisiuni de finanțare, evident, doar pentru reparare, nicidecum refacere totală! Principiul de bază al acestor șmecherii păguboase pentru cetățean și mănoase pentru învârtitorul de bani este să astupi o groapă și să lași două la clocit, adică la adâncit.

Doar așa ești sigur că drumul nu rezistă până la anul viitor, gropile se înmulțesc, sporesc mai ceva ca ciupercile, adâncimea lor fiind direct proporțională cu nesimțirea celor care ar trebui să le astupe! Urmează 3-4 ani în care disperarea săracilor almăjeni, nevoiți să treacă zilnic prin ele, crește, ajunge la exasperare! Speranța licăre doar cu ocazia nigeilor când șefii, pe post de goști de onoare (vai!) promit, că doar nu-i doare gura, și nici burta, între zupă, sarme și purcel sau miel, stropite bine cu răchie și alte viscane bătrâne, că se va face și se va drege, adică că le „dă”, inclusiv pentru drumuri.

6După care „ăi mari“ de la județ, de la parlament pleacă și uită, când se trezesc din euforia prea concretei „vizite de lucru“, ce au promis. Dar iată că vin alte alegeri, lumea trebuie prostită iarăși, de dată aceasta cu ceva concret, astfel că află, cuprinsă de o bucuroasă ușurare, că se produce o nouă parțială astupare, urmată de o bine stropită și intens mediatizată „inaugurare“!? Există o bătaie de joc mai mare?!

Drumuri pline de gropi și gunoaie, toate cursurile de apă îmbâcsite de miasmatice mizerii, iată, în 2016, trista, revoltătoarea imagine a mult cântatei de către poeți și pseudopoeți „țări a miracolelor“!

Dr. Sorin Pescariu

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (7)

 1. Faptul ca neajunsurile din Almaj sunt numite este un lucru pozitiv.Ce mi se pare mai putin pozitiv este agresivitatea,impotriva a tot si toate, a textului.
  Gunoaiele aruncate vandra,drumurile proaste si alte eiusdem farinae sunt in primul rand reflectarea existentei unor administratii locale penibile.Da,de acest lucru sunt vinovati toti Almajenii care au votat aceste administratii.
  Dar dincolo de acest lucru textul creaza reale,iarasi da,nedumeriri.
  Ce vina au vechimea,iarasi DA,traco-geto-dacica si remarcabila prezenta Almajana in evul mediu si apoi,cu aceste neajunsuri adminitrative actuale?
  Care este,in contextul acestui text,”pacatul”,celor numiti cu o inoportuna condescendenta,”pasunisti,miracolisti,etc”?(Nu mai insist ca autorul textului alege sa ii asimileze pe acesti „pasunisti si miracolisti” cu nostalgici ai comunismului!Aceasta asimilare este crasa dovada de stultitie.
  „Vina” lor este de a vedea frumusetea fara egal a Almajului,de a alege sa priveasca tot ce este bun in Almaj si in Almajeni.
  Oamenii au libertatea de a vedea intr-o cladire sau un peisaj,unii frumusetea lor iar altii starea „facilitatilor” igienice.Este o optiune.
  Dar autorului textului vreau sa ii amintesc ca frumusetea este in tot locul,dar ea se dezvaluie doar dragostei.

 2. Precizări din partea autorului
  Acest text a fost scris la începutul anului 2015 și publicat în Buletinul informativ al Societății Țara Almăjului, nr,2, în o formă prescurtată, iar în varianta redată acum a apărut în ziarul on line ”Reper 24” din Reșița, tot în primăvara anului trecut.
  Din păcate, cele scrise acum un an par a fi etern actuale…ca și pozele însoțitoare, de alfel…
  Faptul că domnul Alexandru Nemoianu consideră că textul este agresiv ”împotriva a tot și toate” mă face să consider că nu a înțeles nimic și nu doresc să-i dau o replică.
  Deși,cred că aș fi putut: dacă ”frumusețea este în tot locul”, nu-i mai bine să avem ”facilități igienice” și în fundul curții, de exemplu?
  Apoi, domnul Nemoianu mă acuză de stultiție, adică de prostie, spunând că am asimilat pe ”acești acesti „pasunisti si miracolisti” cu nostalgici ai comunismului!”. Cine citește textul va vede clar că am scris ” pășuniști nostalgici cu frică de PCR”. Eu m-am referit la acea categorie de pseudoglorificatori ai Almăjului, care întotdeauna scriu exclusiv numai despre trecut cu o anume nostalgie (omagiindu-i personalitățile din trecut de o manieră semidoctă, lipsită de profesionalism, dar cu tupeu, că, vezi Doamne, ei sunt scriitori, istorici și poeți ), sau văd pășunea și râurile și toate celelalte ”miraculos”, fără a avea vreodată curajul (frica și-au dobândit-o în comunism și nu mai scapă de ea) să vadă mizeria din Almăj și să lupte pentru înlăturarea, diminuarea ei! Prezentul pentru ei înseamnă (pseudo)simpozioane în care se laudă unul pe altul, din perspectiva producțiilor despre trecut, sau despre prezentul metaforic al susurului izvoarelor și bătăii frunzei, etc….după care își fac poze la ”prezidiu”, fac un ”protocol” și își publică operele…prin urmare, nostalgici ai Almăjului, nu nostalgici ai comunismului: aceia sunt puțin mai curajoși, domnule Nemoianu! Deși, cred că aveți dreptate: în prostia mea, eu cred că unii dintre ei sunt și una și alta…!
  Pe de altă parte, textul era doar dedicat fricoșilor pășuniști, pricepuți la scris, dar nu era împotriva lor…oricine îl citește vede asta! Și l-au citit mulți domnule Nemoianu, anul trecut! Peste 5500 în câteva ore!Aferim!

 3. In final cineva care pune punctul pe „i” sau cel putin i se permite acest lucru, in general genul acesta de opiniii nefiind acceptate de dragul mentinerii unei imagini idilice a zonei noastre dragi. O imagine lipsita de realism care cand este descoperita audientei, este imediat pusa pe seama altora (administratie, unguri, anti-romani etc), ca doar in Almaj nu locuiesc oameni care arunca gunoaie.
  Domnule Sorin Pescariu, nu e necesar sa va justificati opiniile din moment ce ele reprezinta realitatile crude ale zonei, zona care a ajuns sa se depopuleze datorita acestei negari colective a vinei timp de 26 de ani, a lipsei de atitudine si de actiune propagata de-a lungul vremii si de intelectualii si elitele zonei (daca spune unul destept ca nu e vina mea, ca primarul, popa sau altul trebuie sa vina sa faca si nu eu, atunci ma duc sa ma culc putin – si stiti cum se spune: capul fara griji, bostan creste).
  Oamenii mentin traditiile si obiceiurile, oamenii mentin viu spiritul zonei, tot ei mentin cultura specifica, daca pleaca de acolo, adio viitor luminos.
  Cum se poate evita acest dezastru? Prin implicarea intelectualilor in educatia de care are nevoie tineretul zonei in 2016. ati vazut ce s-a petrecut la dezbaterea publica legata de microhidrocentrale pe riul Nera? Asta datorita implicarii unui intelectual, va dati seama daca tinerii ar fi invatati sa faca diverse activitati lucrative cu ce pune zona la dispozitie? Daca s-ar implica nu unul, ci 100 de intelectuali din zona?
  Toti asteapta in Valea Almajului sa vina nu stiu ce investitotr calare pe un Mertzan alb si sa aduca bunastare locuitorilor care nu fac nimic. Va spun eu o chestie: cine vine in Almaj, nu vine ca sa aduca bunastare, ci ca sunt unii necalificati care pot fi platit prost sa munceasca pt investitor ca sa ii aduca profit gras. Almajul e un munte de aur, dar trebuie sa sapi ca sa ajungi la el, trebuie putin efort, putina educatie, Almajul e darul Nerei.
  De ce nu luam exemplul altor zone rurale din Romania care au fost mai intreprinzatoare si au facut posibil traiu’ al bun?! De ce ne incolacim frenetic in jurul ideei ca noi suntem mici, nu stim nimic si altii trebuie sa ne stearga mucii?
  Haideti sa facem ceva concret, e 2016, e vremea, caci cat timp comunitatii ii merge bine, vor inflori si actele de cultura, vor ramine, se vor intoarce oamenii in zona si Valea Almajului va avea un viitor (vedeti cum au stat lucrurile in trecut, chioraitul intestinelor nu lasa loc intelectului sa creeze opere care sa dainuie peste timp).
  Vin alegerile, iar se da canta, fanina si tzucarul pt voturi, iar vin aceeasi nenorociti ordinari cu masini luxoase platite din slarul onest de primar, asa ca mare grija, viitorul e in virful stampilei…

 4. Pe rand.
  Domnule Doctor Pescari,ma bucur mult ca luptati in publicatia pe linie 24 si va cred ca ati avut 5,500 de accesari.In context va comunic ca la randul meu am publicat 17 volume si sute de articole in Romania si Lumea Noua.Va comunic ca sunt membru al Uniunii Scriitorilor.Pentru conformitate accesati pe google ori yahoo.
  Dar nu despre asta este vorba.Cred ca punctul pe I l-a pus textul semnat de Cata Lin.
  Este vorba,cum zicea,despre atitudinea oamenilor fata de curatenie.In aceasta privinta Almajul si Almajenii sau,oricum,o parte dintre ei,nu difera de restul locuitoriilor din spatiul romanesc.Daca ati vedea ororile de pe Valea Prahovei ati fi mai ingaduitor cu Almajul.
  Eu cred ca intelectualii din Almaj,dascali,preoti,fac foarte mult sau,din nou,o parte dintre ei.Acea „parte” sunt cei care organizeaza simpozioanele,expediate cu superbie de catre Dr.Pescari,si preotii care stau pentru Adevarul in Treime Marturisit(Ortodox,Pravoslavnic,Dreptmaritor).
  Este suficient sa ne aducem aminte de adunarea de la Prigor din 16 Februarie,2016.Adunare care sta,in duh,alaturi de Memorandum si delegatiile ‘la Imparatu”.Acea adunare s-a facut prin jertfa unui Preot si cu toata modestia va marturisesc ca si subsemnatul am avut un rol.(Asa cum am avut un rol si in salvarea hotarului din Bozovici.)
  Este nedrept sa ii acuzam pe intelectualii care vorbesc despre trecutul Almajului si despre frumusetea lui in chip superlativ.
  Ce ar trebui facut ar fi ca in capul administratiilor locale sa ajunga oameni cinstiti si nu „neamul prost” care este altoit si cu nume predestinate(plante,frunze,joavine).

 5. nu pot decat sa dau dreptate d-lui Pescariu si sa sustin inca o data ca a face cultura nu inseamna doar a organiza simpozioane, sfintiri de locuri si scris carti (despre a caror valoare n-as vrea sa ma pronunt).Desigur, acestea isi au locul lor, dar uneori elogiile si laudatiile chiar nu-si au rostul. Degeaba esti un preaaplecat credincios si dreptpastrator al traditiei daca te dai jos din masina si arunci ca nesimtitul gunoiul pe marginea drumului sau, mai rau, direct in rau. La ce bun sa te inchini cand iti bati joc de Cel care a creat raul acela frumos in care iti arunci tu deseurile? Ipocrizie crasa! A-ti pastra frumusetile naturale curate e dovada mai mare de cultura si civilizatie decat „a suspina” dupa un trecut ireversibil.
  Nu poti trai intr-o Vale a Miracolelor napadita de PET-uri. Marele Miracol ar fi ca almajenii sa iasa cu sacii de plastic si sa-si curete raurile stravechi.

 6. Abasolut adevarat!
  Lispa de respect pentru curatenia locului unde traiesti este un scandal.In anii 60 ai veacului trecut acest pacat,al aruncarii gunoiului in spatii publice,era foarte raspandit in Statele Unite.In doar cativa ani situatia a fost remediata drastic prin introducerea unor amenzi absolut dureroase.(Pentru un servetel de hartie aruncat pe strada se dadea o amenda de 500 de dollari,Si erau dollari din ani 60.)La fel in Singapore.Pentru scuipat pe strada sau scuipat guma de mestecat pe strada ,vinovatul primeste cinci lovituri cu ciomagul.
  Poate asa ar trebui procedat si in Romania.Dar acestea fiind zise.Nu vad si nu inteleg de ce ar fi „vinovate” de aruncarea gunoaielo simpozioanele culturale si cei care le promoveaza.
  Vinovati sunt alesii „boborului”.Si inca ceva.
  La un moment dat Dl.Doctor Pescariu vorbea de teama si despre curaj.
  De unde „curajul” de castiga necrutator „psunisti si miracolisti” si timiditatea de spune numele celor alesi,de la Presidentul judetean la ‘primarele” Verindean.Cui ii este frica de ei?Iar asta este categoric un reflex conditionat din vremea comunismului.
  Si atunci „vinovati” erau aflati „intelectualii”,profesorii si doctorii.Niciodata activistii de partid.Atentie la exprimare Domnule Doctor!

 7. Stimate domnule Alexandru Nemoianu,
  Pentru un nescriitor, eu fiind doar cititor, îmi este greu să înțeleg ce înseamnă a ”…de castiga necruțător…”. cred că ați vrut să spuneți de a critica necruțător, altfel eu nu înțeleg propoziția(dacă tot îmi spuneți să fiu atent la exprimare…).
  Impulsionat de îndemnul dumneavoastră din finalul comentariului, vă propun să facem două liste:
  1. Termeni folosiți de mine pentru cei apărați de Dumneavoastră, dar criticați de mine, în articol și în comentariul meu: ”scriitorii pășuniști nostalgici cu frică de PCR”, ”poeți și pseudopoeți”, ”nostalgici ai Almăjului”, ”pseudoglorificatori”
  2. Termeni folosiți de mine pentru cei criticați de mine, în articol și în comentariul meu: ”motorizata poliție locală” cei ”care grijesc la nivel local sau mai deasupra de drumurile almăjene”, ”învârtitorul de bani”, ”șefii, pe post de goști de onoare”, ”ăi mari“ de la județ, de la parlament”.
  M-ați demascat! Nu dau nici un nume propriu! Acțiunile mele se bazează pe reflexe condiționate prin care îmi urcă la creier numai frică!Nu sunt membru al Uniunii Scriitorilor, nici nu voi fi vreodată, sunt prost și fricos. Imposibil să vă mai dau vreo replică!Iertați-mă!Sunt convins că mă veți ierta pentru că am văzut că sunteți și credincios declarat!

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.