Stancilova

Arhivat in: TURISM |

StancilovaStancilova este acel loc din Valea Almajului unde maretia creatiei lui Dumnezeu ma copleseste cel mai mult! Acolo,mergand spre locul numit La Ciungi am avut privilegiul de a-mi bucura ochii si sufletul cu cele mai grandioase vederi panoramice ale Vaii Almalului.Am putut vedea peisaje ce mi-au taiat rasuflarea.Acolo,la Stancilova,mergand in zorii unei dimineti limpezi de vara pa potecile ce serpuiesc lin dar hotarat spre casele oamenilor am primit un dar unic:trei rasarituri de soare intr-o singura dimineata! Oridecateori merg la Stancilova,indiferent de anotimp, dar mai ales toamna sau iarna simt ca respir prin toti porii fiintei mele si nu incetez sa spun: Iti multumesc,Doamne,pentru ca esti minunat! – Niculita Marin
Satul Stancilova apartine comunei Sopotu Nou si reprezinta o atractiva destinatie turistica pentru cei care indragesc muntele sau pentru cei care vor sa ajunga in Cheile Nerei pe un traseu mai putin cunoscut. Situat la o altitudine de aproximativ 700 m, este strabatut de drumul judetean 571B, fiind ultima localitate apartinatoare Vaii Almajului, daca ne raportam la sensul drumului judetean. Aici Valea Almajului este munte, de pe platoul cu sute de hectare de pasune si padure, cuprins intre DJ 571B si zona limitrofa Cheilor Nerei, se poate admira o mare parte din Tara Almajului. Peisajul este de poveste si fara sa vrei te atrage intr-un cerc delimitat de dealuri si munti pe varful carora ai impresia ca se sprijina cerul. Cea mai spectaculasa imagine este cuprinsa in sectorul Cheilor Nerei care, privite de sus, par sa oscileze sincron cu apa Nerei, pe fondul sonor al adierii de vant din dumbrava invecinata si mirosul florilor de vara din iarba necosita. Efectul panoramic este amplificat de diferenta de nivel care, dupa o amortizare lina, incepe sa devina abrupta lasand dorinta de a continua, in zbor, placerea de a privi un vis. De aici, Cheile Nerei capata o alta dimensiune, printre stancile imense, ochii cauta sa focalizeze spre luciul Nerei, formand un curcubeu al bucuriei si al implinirii.

Se poate ajunge, din Stancilova, in Cheile Nerei, undeva in jurul km 6, foarte aproape de Lacul Dracului, dupa aproximativ 90 de minute de mers lejer pe jos, o buna parte din acest traseu putand fi parcurs si cu masina, avand ca punct de plecare Caminul Cultural din Stancilova de Sus.

Avand in vedere altitudinea la care este situat satul Stancilova, sezonul de iarna iti ingheta privirea si iti incalzeste sufletul, primii si ultimii fulgi de zapada din Valea Almajului apar aici, zapezile troienite si relieful muntos te indeamna la practicarea sporturilor de iarna si la aventura, aceleasi minunate peisaje avand acum o alta culoare si acelasi efect. Fiind o zona montana, iarna se potriveste cel mai bine acestui loc, decorul natural este de poveste: cu multa zapada, nori plumburii, soare geros si vant.
Urcand dinspre Sopotu Nou, pe un drum ce ocoleste fiecare muchie sudica a Muntilor Locvei, stratul de zapada creste proportional cu altitudinea, maximul fiind atins in zona Znaman, locul unde zapada viscolita din toate directiile este adunata si asezata pe platoul calcaros. La o distanta de 7 km si o diferenta de nivel de cateva sute de metri, diferenta de anotimp este uimitoare.
Stancilova este un loc minunat pentru turismul de iarna, natura oferind aproape tot ce iti doresti in acest anotimp. Sunt atatea locuri disponibile pentru practicarea sporturilor de iarna incat ai impresia ca spatiul acesta nu are hotar.
In fiecare zi senina, ultima raza de soare ce lumineaza vestul Almajului apune undeva in zona de interferenta aeriana dintre Romania si Serbia. De cele mai multe ori acest fenomen se transforma intr-un adevarat spectacol, Cerul si Pamantul par a se intalni, in prag de seara, contrastand puternic intre lumini si umbre, intre zi si noapte, intre cunocut si necunoscut.
Formele de pe cer descriu, parca, un limbaj extraterestru, norii si urmele lasate de avioane se contopesc in imagini galactice pe care daca le privesti prelung te simti atras in lumea dintre Cer si Pamant. Culorile alterneaza intr-o gama de bucurie, de la nuante de gri spre albastru si de la alb spre rosu, conturand o paleta coloristica extraplanetara reala. Imbatat de vraja cereasca, Pamantul pare ca ia foc, Cerul pare ca se aprinde si el, Stelele incep sa se iveasca, iar Luna armonizeaza treptat imbratisarile si sarutarile de seara dintre marginit si infinit, asternand noaptea peste aceasta bucata de pamant. Uluita de acest spectacol, miscarea de rotatie se transforma in miscare de cuvinte si in asteptarea unui alt apus. Evident, acest Apus de Soare poate fi privit de la Stancilova, acolo unde Valea Almajului apune atat de frumos.
Pentru cei care vor sa-si petreaca mai mult timp aici, exista posibilitatea cazarii la Cabana Alex, aflata in imediata vecinatate a drumului judetean. Aceasta este dotata cu cele necesare unei gazduiri confortabile si relaxante, fiind amplasata intr-un cadru natural deosebit, relatii si rezervari obtinandu-se la nr. de telefon 0724284267. De la localnici se pot obtine produse alimentare naturale, mai cu seama renumita tuica de prune.
Satul Stancilova se afla pozitionat la 30 km distanta de Bozovici, raportandu-se la aceeasi distanta si fata de Moldova Noua, accesul din capitala Tarii Almajului sau de la Dunare fiind ingreunat doar de starea drumurilor judetene ce strabat aceste locuri. Se mai poate ajunge la Stancilova si venind dinspre Oravita, pe traseul Sasca Montana – Carbunari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.