STIRIULTIMELE ARTICOLE

Samuel Charriau si vizita sa neobisnuita

Am primit zilele acestea, in Valea Almajului,vizita unui prieten din Franta : Samuel Charriau. A sosit discret , in seara de 31 mai a.D., fara o primire deosebita, fara aclamatii, desi le merita. Nu este prima data cand vine la noi si, nadajduiesc, nici ultima. Samuel face parte dintre cei ce sustin relatia cu localitatea Sopotu Nou si cu prietenii ce au alcatuit fosta asociatie Sopotu Nou pentru Europa. Sotia sa, Christine este presedinta asociatiei Roumanie Solidarite Partage cu sediul in Combree Pouance. Acum zece ani au fost prezenti la Sopotu Nou pentru oficializarea infratirii cu Comunitatea comunelor din Pouance. A mai fost de doua ori in cadrul proiectului Delta 60. De atunci, au mai venit in vizite amicale. Avem un trecut impreuna.
A parcurs 2 . 780 kilometri pentru a ajunge la noi si am putea spune : ” Asta e. Franta e departe. ”
Dar ceea ce face remarcabila, unica, senzationala calatoria lui Samuel este faptul ca el a facut- o pe… bicicleta !
A plecat de acasa, in prezenta unui grup de apropiati, in dimineata zilei de 26 aprilie 2018, pentru a ajunge la punctul terminus 35 de zile mai tarziu. Pentru consemnare : dupa ce a lasat in urma tara natala – Franta, apoi Germania si Austria a facut un mic ocol pentru a petrece cinci zile cu prietenii lui din Plzen , Cehia. Apoi, Ungaria si intrarea in Romania, pe la Cenad.
Cei 800 km in Franta i-a facut insotit de fiul sau, Gael. Restul, solitar, parcurgand cate ( in medie ) 96 km pe zi, stand in sa cam sase ore pe zi. Nu si-a programat unde sa doarma. N-a avut nici o problema mecanica sau de sanatate pe drum, nici o pana de cauciuc la bicicleta sa imprumutata.
Atunci cand e pasiune si vointa, nu e dificultate care sa nu poata fi depasita. Prietenia invinge distantele.
Samuel a venit pe doua roti ca sa ne spuna ca prietenia noastra e vie si are valoare. Prin gestul sau a intins o punte simbolica intre comunitatea lui si Sopotu Nou ( si, extinzand, Valea Almajului ) .
Samuel poate fi si este un izvor de motivatie pentru noi toti. O sursa de inspiratie. Poti sa faci lucruri mari, lucruri deosebite, daca crezi
in ceea ce faci, daca esti insufletit de caldura relatiilor dintre oameni.
Cu modestie, Samuel spunea : ” N- am facut nimic extraordinar. Am luat, pe rand, o zi dupa alta si asa am ajuns tot mai aproape de Romania.”
Dar stiti ceva ? Samuel, prietenul nostru, a implinit in ianuarie 68 ani.
A plecat de acasa cu convingere si hotarare, lasand-o pe Christine sa aiba grija de gradina lor de legume si sa mai petreaca timp cu unii din cei 8 nepoti ai lor.
Multumim, Samuel ! pentru ca ai facut aproape cat intreg Turul Frantei ca sa petreci cateva zile cu noi. Multumim ca esti un exemplu de vointa si curaj : ai infruntat frig si ploi, soare si vant , ai urcat coline si munti ca sa le arati celor tineri si mai putin tineri ca ” acolo unde este vointa, este si o cale de mers.”

Niculiță Marin

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.