S-a deschis Muzeul Sătesc din Bozovici

Arhivat in: STIRI,ULTIMELE ARTICOLE |

Într-o frumoasă zi de după amiază, vineri, 22 august 2014, cu o însemnată prezenţă, s-a derulat evenimentul cultural „Deschiderea Muzeului Sătesc Almăjan” – punte între trecut, prezent şi viitor.

Deosebitul eveniment cultural devine o pagină în istoria comunităţii locale din Almăj, fiind pregătit de Asociaţia Culturală Izvoare Almăjene, cu sprijinul Primăriei Bozovici şi a Bisericii Ortodoxe din localitatea Bozovici.

După mesajul de bun venit, adresat asistenţei de către domnul ec. Fulga Gheorghe, a urmat o slujbă religioasă de sfinţire a lăcaşului clădirii muzeului, oficiată de preoţii Ion Cherescu, Vasile Grecu şi Zamela Petrică. S-a recitat apoi o poezie de către tânăra elevă Andreea Boldea de la Şcoala Generală din Bozovici, poezia numindu-se „Ne pierdem”, autor prof. Nicolae Andrei din Bănia, participant la eveniment.

Domnul primar al comunei Bozovici, Stoicu Adrian, prezent ca de fiecare dată la astfel de evenimente culturale, a avut deosebita onoare de a dezveli placa aşezată pe uşa muzeului, după care s-a intrat în incinta muzeului. În spaţiul amenajat la parteul clădirii, domnul Fulga Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Culturale Izvoare Almăjene, a prezentat expoziţia de fotografii vechi „Un Almăj plin de istorie”.

Simpozionul dedicat deschiderii muzeului s-a desfăşurat pe parcursul a două ore, vorbindu-se, în luările de cuvânt, despre însemnătatea deschiderii acestui muzeu, locaş de cultură şi istorie în Valea Almăjului. Domnul prof.dr.ing. Alimpie Ignea a prezentat un istoric al vechiului muzeu, ce a existat în urmă cu 90 de ani, Muzeul Astra din Bozovici, precum şi despre importanţa continuităţii în această direcţie, prin ceea ce înseamnă deschiderea muzeului din Bozovici. Despre cel care a pus baza multor acte de cultură, inclusiv deschiderea vechiului muzeu, omul de vastă cultură a acelor vremuri, Iosif Coriolan Buracu, a vorbit profesorul de istorie, Pavel Panduru. Domnul prof. univ. Vasile Dudaş a prezentat un istoric legat de muzee, dar şi faptul că deschiderea unor astfel de muzee reprezintă evenimente istorico-culturale deosebite, domnia sa donând o carte Muzeului Sătesc din Bozovici. Un alt vorbitor a fost domnul Ion Traia, muzeograf la Muzeul Satului din Timisoara, participând la discuţii despre eveniment învăţătorul Marin Jurchescu şi profesorul Nicolae Andrei.

Dupa desfăşurarea simpozionului, a urmat o prezentare de cărţi şi publicaţii din Banatul Sîrbesc, prezentare facută de catre domnul profesor Gheorghe Rancu. S-au prezentat apoi o serie de expoziţii : expoziţia de „Icoane pictate pe sticlă”(preot Petrică Zamela), expoziţia de „Linguri şi alte obiecte din lemn”(prof.Iosif Găină) şi expoziţia de „Invenţii, inovaţii şi curiozităţi”(ing. Gina Ştefancu). De asemenea, au fost prezentate încăperile din muzeu unde au fost expuse obiecte, îmbrăcăminte din portul popular almăjan, lucruri din gospodăria almăjană.

Trebuie amintită şi participarea Fanfarei de copii din Bănia(instructor Ion Albu) şi a Corului Bisericesc „Anastasia”din Bozovici(prof. Claudia Cherescu).

Toată această acţiune s-a desfăşurat într-un cadru deosebit de plăcut, fiind finalizată cu un mic protocol, atât în incinta  clădirii cât şi la un local din apropiere.

Asociaţia Culturală Izvoare Almăjene mulţumeşte tuturor celor care s-au implicat şi au sprijinit desfăşurarea evenimentului.

Ec. Gheorghe Fulga

5 Raspunsuri la S-a deschis Muzeul Sătesc din Bozovici

 1. AȚI REALIZAT UN ACT DE CULTURA MINUNAT.FELICITARILE MELE.
  PAVEL ATIM.

  PAVEL ATIM
  22 august 2014 la 23:50
  Răspunde

 2. Deschiderea acestui muzeu este parte a „renasterii almajene” inceputa de circa trei decenii.Afirmarea,prin vorba si fapt, a unei identitatii distincte , a unei vointe de a fi care nu sta la vrerea „orisicui si ori si cand”,este esentiala.
  Poate fara sa isi ddea seama Almajul ofera modelul Europei de maine.Progresele din Bozovici sub noua adminitratie,a domnului Stoicu ,imi par exemplare.

  Alexandru Nemoianu
  23 august 2014 la 17:30
  Răspunde

 3. Felicit pe toti care au contribuit la realizarea muzeului,pe Dul Fulga Gh si administratia comunei Bozofici.
  Va doresc in continuare cat mai multe realizari.la revenire in tara ,voi dona cateva poze si materiale .
  Cu rescpect va felicit inca odata ,de aici din America.

  Mateiu
  24 august 2014 la 7:12
  Răspunde

 4. FELICITARI GIGI. SI PENTRU TOTI CARE AU CONTRIBUIT .
  ESTE O IDEE FOARTE BUNA. ABEA ASTEPT SA-L VAD

  MARIA SUBERT
  25 august 2014 la 11:27
  Răspunde

 5. Felicitari pentru toate initiativele si, in special, pentru realizarea acestui muzeu.
  Sunt nerabdatoare sa il vizitez.
  Leli Ghilerdea(fosta Matei-Neda)

  GHILERDEA ELENA( LELI)
  27 august 2014 la 13:25
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.