Rudăria – Ţara Morilor de Apă

Arhivat in: TURISM |

RudariaRudaria, cum o numim noi almajenii, este satul in care s-a nascut si a copilarit Eftimie Murgu, astazi localitatea purtand chiar numele ilustrului filozof si revolutionar pasoptist. Rudaria reprezinta un important reper turistic al Vaii Almajului, al Romaniei si al zonei de sud-est a Europei prin existenta parcului mulinologic, asezat pe locul unde apa macina timpul.

Nici nu treci bine de ultima casa si ai impresia ca ai pasit intr-o alta lume si intr-un alt timp, pe un drum si pe o vale incadrate de stanci inalte si abrupte, unde sunetul paraului Rudarica participa la spectacolul pe care natura si omul l-au creat din cele mai vechi timpuri si care aici inca se pastreaza intact.

Cheile Rudariei se intind pe o lungime de aproximativ 2km, de la iesirea din sat si au ca principala atractie morile de apa, mori la care randasii isi macina cerealele, folosindu-se de forta apei, utilizand un sistem de captare prin care apa este dirijata spre baza unui angrenaj compus dintr-o roata orizontala cu paleti radiali astfel incat forta apei sa produca miscarea de rotatie necesara actionarii pietrei de la celalalt capat al angrenajului. Aici, boabele de porumb pica intr-un ritm aproape constant din cosul care sta deasupra intregului sistem, undeva in lateral existand o deschizatura prin care faina se aseaza incet intr-o lada, emanand un miros imbietor. Acesta este tot secretul obtineriii fainei din boabele de porumb cu ajutorul morilor de apa dar adevaratul secret consta in pastrarea si functionarea acestor mori, despre care imaginile surprinse la fata locului vorbesc cel mai mult.

Comuna Eftimie Murgu este o comuna compacta si bine administrata, a cunoscut o dezvoltare continua in ultimii ani, fiind prima comuna, din Valea Almajului, care beneficiaza de o retea de canalizare avand ca terminal o statie de epurare moderna, pe langa alimentarea cu apa si celelalte utilitati care sunt la indemana locuitorilor de aici. Mai mult de atat, infrastructura rutiera de pe Valea Rudariei a fost refacuta, zidurile de sprijin, parapetii si asfaltul, impreuna cu deschiderea centrului de informare turistica vor  determina si mai multi turisti sa viziteze aceste minunate locuri,  iar pentru localnici nu mai ramane decat sa initieze si sa dezvolte afaceri bazate pe turism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.