Profesorul Iosif Băcilă și Almăjana

Arhivat in: ALMAJENI,OPINII,ULTIMELE ARTICOLE |

Bacila Iosif AlmajanaFoșnetul toamnei la început de octombrie se simte ca un paradis pământesc și picăturile de lumină se rostogolesc din Înălțimea Cerului peste Valea Almăjului.

Dalboșeţ, satul în care se aude eternul cântec al lui Dumnezeu, stă mărturie pentru Univers în fiecare brazdă trasă, în legănarea spicelor de grâu împlinite în miez de vară, în susurul Nergăniului, în foșnetul sălciilor aplecate în chip de rugăciune, în simfonia cerească a păsărilor. Aici viețuiește un truditor al scrisului, distinsul Profesor Iosif Băcilă, un OM cu un desăvârșit echilibru și demnitate, iubind satul almăjan, oamenii și copiii lui, cărora le-a insuflat dragostea de carte, punând o piatră temeinică la fundamentul educației lor. Profesorul Băcilă este pentru almăjeni o lumânare pusă în sfeșnicul cunoașterii, luminându-le calea spre desăvârșire.

Sufletul lui se hrănește cu credință și poezie în acordurile simfonice ale naturii din Valea Almăjului, satul fiindu-i ca un altar de rugăciune, iar cu inima plină de respect și recunoștință se apleacă spre trecutul istoric al almăjenilor și se implică în menținerea valorilor culturale din Valea Almăjului. Trăiește îmbrățisând viața cu slujirea lui Dumnezeu și a semenilor, crede în izvoarele și rădăcinile bunilor.

Pentru „Revista Almăjana”, profesorul este un semănător al slovei, un cărturar ca un vechi grănicer al spațiului bănățean și împreună cu alți lucrători pe ogorul literaturii a pus semințe roditoare de cunoaștere pentru cititori. Eseurile, proza, poeziile sale sunt mărturisiri de credință și iubire românească.

Dumnezeu l-a înzestrat cu o familie frumoasă, o soție iubitoare și o fată de care este mândru, un vlăstar puternic răsărit dintr-un trunchi sănătos, urmându-i pașii tatălui pe ogorul literaturii.

Profesorul Iosif Băcilă și editorii „Revistei Almăjana”, OAMENI de o aleasă calitate sufletească, m-au facut să mă simt cu un rost în viață, ajutorul lor și credința în Dumnezeu ghidându-mi drumul spre înțelepciune, drumul spre inima mea.

Glasul pământului și tezaurul strămoșilor din Almăj, cu doinele și cântecele lor, mă cheamă la masa împărătească din mijlocul zăvoiului alături de prietenii mei de suflet. MULȚUMESC!

Felicia Novacovici-Mioc

2 Raspunsuri la Profesorul Iosif Băcilă și Almăjana

 1. Profesorul(si inca mai ales POETUL VIZIONAR) Iosif Bacila este in momentul de fata o notiune si un simbol al miraculoasei renasteri almajene.Revista pe care a creat-o „Almajana” in momentul de fata ocupa,dupa parerea mea,un loc unic in cultura romaneasca.”Almajana” este nava amiral a luptei pentru traditie,identitate,”loc” si continuitate istorica.Iar in cazul Profesorului,Poetului si,indraznesc sa spun,piretenului Iosif Bacila mai este ceva.
  El dovedeste din nou ca OMUL nu se defineste prin suma realizarilor sale(sau numai prin suma realizarilor sale) ci mai ales prin consecventa trairii sale morale.Trairea morala a lui Iosif Bacila este exemplara si ar trebui sa fie model de urmat.

  alexandru nemoianu
  9 noiembrie 2015 la 18:25
  Răspunde

 2. cinste Lui si almajenilor

  Mai mult curaj si intelepciune in condeie ,mai mult tineret literar

  Scrieti ! ,,caci cu asta ramanem

  Cei care scriu pentru posteritate sunt oameni care traiesc pentru

  Dumnezeu si mai mult pentru altii decat pentru sine

  Dumnezeu sa Va bivecuvinteze ……………….Iosif Velcota-Oravita

  velcota iosif
  23 mai 2018 la 1:16
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.