STIRIULTIMELE ARTICOLE

Omagiu lui Eminescu la 164 de ani de la naștere

DSCF2247Întâlnirea în duh de la Bozovici a fost o acțiune culturală de amploare și de mare succes, a fost o lecție pentru Om în încercarea de a regăsi ființa umano-divină.
Participanții, din Valea Almăjului și de la Anina, au mărturisit din tot sufletul și din tot cugetul lor dragostea pentru Eminescu și pentru poporul român. Fiecare expunere a fost o amplă simfonie creatoare a vrajei unei lumi a iubirii și cântecului. S-a subliniat că în efigia lui Eminescu găsim mesajul viu al limbii, al culturii și al artei românești, ca la strămoși, fiind un altar de închinăciune și contemplație spirituală.
Eminescu – măreață potriveală a filonului băștinaș cu harul divin, a trăit cu un fanatism al existenței prin fapte pentru binele celorlalți. A fost un martir pentru dreptate ca și Sf. Ioan Botezătorul.
Simpozionul a fost o liturghie cosmică despre trinitatea la români: Neam – Limbă – Credință, evidențiindu-se crezul genialului poet că Biserica este maica poporului român și că poezia lui este o dovadă orfică a esențelor omenești în sublimitatea lor.
Prin discurs si cântec s-a realizat o armonie universală, un reper de identitate românească ”cea mai desăvârșită operă de artă a naturii – Omul” din spațiul mioritic.
La fiecare cuvânt rostit de vorbitori s-a simțit efortul de smerenie în a exprima adevăruri grave și ultime din creația marelui poet, trăitor al actului cultural întru astral.

Manifestarea s-a desfăsurat într-o atmosferă elevată și distinsă, în care simțeai că poezia și muzica te poate face mai bun. La această atmosferă au contribuit și minunații copii care au recitat din poeziile lui Eminescu.
Am văzut aici apoteoze ale frumuseții, dar și ale credinței, dragostei și speranței. S-a simțit că admirația noastră față de poet a atins cote amețitor de înalte.
La Bozovici s-a dovedit o putere de excepție în strădania participanților de a spune nespusul care zace în noi. Astfel a reieșit că la iubitorii lui Eminescu este o metafizică împotriva răului, împotriva iubitorilor de arginți și a trădătorilor de tot felul, chiar și de neam. Erudiția vorbitorilor a transferat ascultătorilor o stare de spirit, entuziasmând întreaga asistență. Fiind invitat la acest eveniment cultural de excepție sunt încântat că am putut să particip.
Mediul special în care s-a desfășurat întâlnirea, biblioteca comunală de la Bozovici, oamenii întâlniți și programele muzicale au dat un specific aparte, arătând unicitatea acțiuni. Manifestarea culturală  a arătat încă o dată că Bozoviciul a fost centrul universului, oază de lumină și spiritualitate cu un sentiment eroic al trăirii prin cultură.
Adresăm laude și felicitări gazdelor și celor implicați, Primăria Bozovici, Asociaţia Culturală ”Izvoare Almăjene” patronată cu distincție de dl. Fulga Gheorghe, sub directa îndrumare a profesorului Băcilă Iosif, pentru efortul depus pentru a organiza o asemenea manifestare, unică în felul ei, pentru menținerea făcliei aprinse a culturii și a indentității noastre.

Prof. Pavel Panduru

Comments (1)

  1. Omagierea Poetului National la Bozovici a fost a actiune superba.A fost din nou subliniata legatura dintre „intreg” si „parte”, a fost ilustrat din nou ca unitatea sta in diversitate.Almajul,simbol al rezistentei fondului ascuns, a „locului”, a sarbatorit Poetul National,simbol al unitatii.
    Felcitari Prof.Pavel Panduru pentru inflacarata si inspirata prezentare.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.