OPINIIULTIMELE ARTICOLE

Nedumerire

Pavel PanduruSe obișnuiește în țara noastră, în ultima parte a lunii decembrie, să se sărbătorească victoria împotriva ”regimului criminal” a lui Ceaușescu și comemorarea victimelor din luna decembrie 1989. În presa vorbită și scrisă se fac comentarii de către ziariști, redactori la radio și televiziune, comentatori politici și politicieni. Nedumerirea noastră vine de la faptul că nu explică cum este regimul sau regimurile instalate după 1990 în țara noastră, care au omorât industria și agricultura, sănătatea și învățământul, transporturile. Au distrus fabrici și uzine lichidând școala siderurgică de la Reșița, înființată de imperiali nu de Ceaușescu. Au fost închise fabricile din toate domeniile de activitate. A fost distrusă agricultura. Din grânarul Europei, România a devenit o piață de desfacere pentru produsele occidentalilor. Au fost închise zeci de spitate și sute de școli. Au fost distruse transporturile feroviare, maritime și fluviale. Au fost vândute garnituri de trenuri și sute de vapoare care făceau parte din patrimoniul național. În loc nu a fost pus nimic. Au apărut indivizi care știau că industria românească este un morman de fier vechi, încă din 1990, care susțineau că nu avem nevoie de autostrăzi și elitele românești să plece din țară. Printr-o coordonare perfectă și folosindu-se de cozile de topor din interior ”agenturile” au contribuit la realizarea acestor distrugeri. Urmarea a fost plecarea în masă a populației românești în țările occidentale în căutarea de mâncare și bani, în căutarea unui loc de muncă. Nădejdea noastră este în Bunul Dumnezeu că nu va uita poporul ales din Grădina Maicii Domnului, unde candela neamului nostru românesc nu se va stinge niciodată, căci în ea s-au adunat lacrimile unui neam care mult a suferit, cum spune Î.P.S Ioan – Mitropolitul Banatului.

Prof. Pavel Panduru

Comments (6)

 1. PC-uri stima Dle prof.Panduru.Articolul prin modulul sau de prezentare cred ca ne duce la denumerire si pe noi
  cititorii.Cred ca nu se oprește nedumerirea Dvs.numai la acest articol considerând ca ar fi eficient sa continuați
  noi exemple din Valea Almăjului.

 2. Profesorul Pavel Panduru trebuie felicitat pentru curaj si verticalitate.Da,este o nedfumerire dureroasa.”Cineva” este responsabil de situatia critica in care se afla Romania si societatea romaneasca.In aceasta „nedumerire”, sa fim bine intelesi,nu se cuprinde nici un strop de nostalgie pentru regimul comunist.NICI UNUL!Dar in „nedumerire”(de fapt o intrebare retorica) se afla nespus de multa durere pentru ce s-a facut dintr-o revolta anti-comunista.Este durere pentru modul in care actuala clasa politica a masacrat valorile romanesti,rabdarea romaneasca, frumusetea romaneasca.Au trecut doar cateva zile de cand toti am fost emotionati auzind si re auzind „Colindul”:”domnilor de astazi sa v-apuce frica”.Cu voia lui Dumnezeu:”cand Dumnezeu grabeste pasul,n-aduce anul ce-aduce clipa”.Cu noi este Dumnezeu!

 3. Nu mă miră nedumerirea unui intelectual almajan format și educat în comunism, când se construia continuu (nu-i așa???), alergând cu toții, harnici nevoie mare,cu cravatele roșii la gât și cu carnetele roșii de partid la piept, spre comunism. A spune că totul e ”distrus” și ”omorât” după 1990, înseamnă să nu înțelegi nimic din ce a însemnat cancerul comunist pentru Romania și cât este de greu de tratat un asemenea cataclism social, unic în istoria omenirii. Pentru mine nu este nici o nedumerire că domnul profesor Panduru este ”nedumerit” de această manieră: iată dovada mancurtizării spirituale, poate cea mai mare ”realizare” (negativă!) a educației comunistoide, cu bătaie foarte, imprevizibil de lungă, între toate ”realizărilii” ”societății socialiste multilateral dezvoltate”!
  Mă nedumerește puțin poziția domnilor Mateiu și Nemoianu (domnule Nemoianu, dacă ”actuala clasă politica a masacrat valorile românești”, comuniștii ce au făcut????), trăitori în prezent într-o societate, chiar dacă nu ideală, totuși nu distrusă de comunism….Nu știu cât este ”cu noi” Dumnezeu, dar sigur Ceaușescu, Păunescu, Vadim Tudor și cei asemenea lor sunt și vor fi prezenți în creierele multor români pentru totdeauna…

 4. Domnule Doctor,numirea pacatelor comise azi nu inseamna de loc nostalgie pentru ororile de ieri.(Ca regimul comunist si varianta lui ceausista au reprezentat „recorduri” ale caderii omenesti nu mai este nevoie sa repetam.)Dar faptul ca regimul comunism a insemnat bestialitatea in forma ei cea mai cruda nu inseamna sa nu vedem raul care bantuie Romania azi.
  Acest rau inseamna coruptia si cinismul ‘neamului prost” ridicate la rangul de virtute.Mai inseamna insa si promovarea unor standarde care masacreaza,DA masacreaza!,vaolrile romanesti.Este promovata impostura, relativizarea tuturor standardelor existentiale,dispretul pentru Neamul Romanesc,ateismul grosolan, relativizarea familiei(insasi definitia ei este prostituata).
  Faptul ca un pumn de oameni cauta sa vada in acest peisaj imund frumusetea Almajului vesnic,personal,mi se pare ca este o atitudine eroica.
  Cum eroice sunt chiar basmele populare.Caci basmele nu ii invata pe copii ca balaurii exista.Nu ,copiii stiu bine ca balaurii exista.Basmele ii invata pe copii ca balauri pot fi infanti.

 5. Domnule Alexandru Nemoianu,
  Dat fiind că răspunsurile, comentariile devin oarecum încrucișate, nu voi continua dialogul. V-am răspuns azi noapte la comentariul dumneavoastră la celalalt articol al meu și mă opresc aici. Cred că din ”pumnul de oameni” cu ”atitudine eroică” dumneavoastră scrieți cel mai limpede românește. Personal, consider că am avut puțini eroi adevărați, iar acum avem și mai puțini…De ce? Se vede bine de ce…

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.