STIRIULTIMELE ARTICOLE

Monumentul Țăranului Almăjan

img_7335Ziua de 9 septembrie 2016 va rămâne marcată de Sfințirea Monumentului Țăranului Almăjan, monument amplasat în centrul Văii Almăjului, la intersecția drumurilor județene 571B și 571G, pe teritoriul administrativ al comunei Bănia.
Realizat din inițiativa domnului David Albu, cu sprijinul domnului Radu Pitic și al Primăriei Bănia, Monumentul Țăranului Almăjan va dăinui peste timp, cinstind memoria celor plămădiți din lutul acestui pamânt, în același timp transmițând celor care trec pe aici mesajul țăranului almăjan :
Aici se află colțul meu de rai,
Aici mi-am ascultat mereu părinții,
Aici am învățat și am iubit,
Aici ne sunt mormintele și sfinții.

Comments (11)

 1. Fac monumente si nu fac drumul Bozovici -Sopotul nou. …!!! . Bataie de joc .

  • Acest monument a fost ridicat de catre David Albu si Radu Pitic (financiar),asa ca nu are nici o legatura cu drumul.

   • Evident comentariul meu se referea la „anonimul” care critica si vorbea de drumuri.
    Comentariul Dvs. il aflu folositor si cinste celor care au finantat ridicarea acestui superb monument.

 2. Era timpul ca acest monument sa fie ridicat.
  Toti cei care au Almajul in inima si in suflet stiu ca acest colt de rai nu ar fi fost, si nu ar fi cu putinta fara „TARANUL Almajan pe ale carui palme sta lumea.
  Sa ne plecam cu recunstinta si dragoste in fata lui!

  PS. Comentariul anterior al acelui „anonim” il gasesc absolut jalnic.
  Probabil ca habar nu are dar este „argumentul lui Iuda”.Cel care se vaita ca a fost risipit mirul de mare pret pentru cinstirea lui Hristos.
  Taranul Almajan trebuie cinstit si respectat si prin darul lui se vor repara si drumurile asa cum s-a alcatuit tot ce este zidire omenasca in Almaj.
  Iar acestui „viteaz” anonim ar putea sa ii fie rusine!

 3. Felicitări Dle Albu pentru inițiativa si realizarea efectivă prin contribuție financiară si fizica alături de prietenul Dvs
  Pitic.Istoricii vor cuprinde in descrierile lor acest obiectiv”TARANUl ALMAJN”ca o pagina din istoria Almăjului.
  Felicitări si Primăriei din Bania pentru sprijinul acordat in realizarea Monumentului.
  Pentru DUL Prof.Andrei multumiri pentru lecția predata,documentata istoric si cu o expunere de excepție.
  Pentru cei care au comentat pe lângă subiect le cerem eroare.

 4. Foarte frumos. Vă felicit. Unde scrie că e Monumentul Țăranului almăjan? Versurile sunt elocvente, călărețul nu spune nimic decât dacă e legat de legenda Băniei. Este monumentul Băniei? Putea foarte bine să se cheme Monumentul Stăjerului având în vederec locul și importanța simbolului pe care l-a constituit Stăjerul de la care acest drum și-a primit numele – Drumul Stăjerului.
  Ion Marin Almăjan
  scriitor și cărturar român, fiu al Almăjului

 5. Bozovici Sopotul Nou nu apartine de competentele Comunei Bania. Stimate domn sau doamna sau domn care vb fara a sti ce. Ptr. Primu comentariu.

 6. Felicitari! Laudabila initiativa si realizarea!

 7. Felicitari sincere unui patriot local in persoana domnului Albu David si domnului Radu Pitic un om de asemenea cu suflet de traire almajana care au contribuit la ridicarea acestui monument.
  Iar in ceea ce priveste cuvantarea de inaugurare nici ca se putea face mai nimerit si cu mult suflet decat in persoana Domnului profesor Nicolae Andrei un om care a trait si a pus suflet in tot ce a facut pentru Bania cat si pentru Almaj si almajeni ,prin lucrariile scritoricesti care cuprind trairile Taranului Almajan si altele pe taram cultural.

 8. […] un alt fiu al satului Bănia, precum și administrația locală din satul almăjan, informează Repere Almăjene. Conform lui David Albu ideea ridicării monumentului i-a venit după ce a citit o monografie a […]

 9. Monumentul Taranului Almajan a fost ridicat intr-un moment istoric foarte special.ATunci cand Taranul Almajan a aparat eroic Raul Nera,raul sfant al nostru.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.