Masa Legământului Almăjan – o masă a tăcerii

Arhivat in: STIRI,ULTIMELE ARTICOLE |

Ne străduim să cinstim memoria înaintașilor și pentru aceasta, încercăm să lăsăm câteva urme pe nisipul mișcător al vremii.
Cu doi ani în urmă, în mijlocul Almăjului, la locul numit „Stăjări”, doi almăjeni crescuți în Bănia, în legea nescrisă a omeniei și a bunului simț, s-au străduit să ridice un monument în cinstea țăranului almăjan. A țăranului care a purtat pe umerii săi istoria neamului și pe care l-au batjocorit și nesocotit toți, în toate timpurile și în toate regimurile.
Cei doi bănieni, sunt: Albu David – care locuiește de 30 de ani în Austria și Pitic Radu – care locuiește în Florida -S.U.A.
Acum, în anul centenarului României Mari, au continuat lucrarea, cooptând în echipa lor și pe Pitic Dănilă, care locuiește în Timișoara și care este fratele lui Pitic Radu.
Ei au dorit să marcheze centenarul Marii Uniri, construind lângă monument, o masă, având ca și contur harta României.
Masa este realizată în mozaic, iar acolo unde se află Almăjul, este o bucată de marmură albă, sub formă de pătrat. Pentru că în sufletul lor Almăjul este; 
Un colț de rai, în colț de țară,
O binecuvântare sfântă !
Edenul celor ce plecară
Canaanul celor ce cuvântă.
În jurul mesei sunt 6 scaune, lucrate tot în mozaic. Oare masa de la Stăjări este o „masă a tăcerii”, pentru că țăranii au fost nevoiți să tacă și să rabde ? Sau poate o masă a unui legământ tainic prin care;
Ei sunt legați pe veșnicie,
Prin dragoste și prin cuvânt,
De tot ce mișcă-n țara asta
Și de pământul nostru sfânt.
Nu știm, dar acest loc din Almăj, era deja un loc de legendă, la care s-a adăugat un element nou.
Cu siguranță că cei trei constructori s-au gândit când au construit masa, că aici la umbra stejarului uriaș, cnezii satelor almăjene se informau și luau hotărâri pentru satele lor. Dar tot aici, pe iarbă, odihneau și se răcoreau cu apa din fântână, țăranii obosiți de muncă sau de călătorie.
Poate acestă masă, având contur de țară, ne îndeamnă la meditație, avertizându-ne să nu uităm că prezentul și viitorul se construiesc pe temelia trecutului. Prin ceea ce au făcut cei trei bănieni cu suflet mare au vrut să arate lumii că:
Te-am apărat cu sufletul și gândul,
Ca să rămâi în veci nemuritor,
Un colț de rai, în colțul meu de țară,
Tu, Almăj Sfânt, izvoditor de dor.

Prof. Nicolae Andrei, 12.06.2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.