Legatură de suflet între doi almăjeni

Arhivat in: OPINII |

 Medalion cultural, „Din suflet pentru suflet”

Dintre multi almăjeni de suflet, am dorit să ne oprim astăzi la doi dintre aceștia. Este vorba despre domnul Matei Lucian, zis „Sexărul”, inginer de profesie, fostul director al Fabricii de brânzeturi din Timișoara, actualmente pensionar, stabilit de câțiva ani în Statele Unite ale Americii, născut în Bozovici, un almăjan cu suflet mare.

Prieten și colaborator al asociației culturale „Izvoare Almăjene” și al site-ului „Repere Almăjene” din Bozovici, aflat cu gândul și cu sufletul mereu acasă, mereu dornic de a afla tot ce se întamplă pe meleagurile natale. Iubitor de cultură, un împătimit al tradițiilor, obiceiurilor și datinilor noastre almăjene, a contribuit foarte mult la promovarea valorilor de aici.

La rugămintea domniei sale, printr-o legătura de suflet, am ales să scriem un articol, pe scurt, despre doamna doctor Ana Zaberca, prin căsătorie, Ana Mătărângă (din Prilipeț, născută în anul 1932), care compune sub pseudonimul „Ana Almăjana”. În anul 1956 termină Facultatea de Medicina din Timișoara, devenind medic. Acum, la distanță de sute de kilometri de nepotul dumneaei, doamna Ana ține legătura spirituală cu acesta dedicându-i povești din Valea Almăjului, unde a copilărit. Întâmplările reale, împletite cu multă ficțiune, te plimbă în lumea de demult când oamenii credeau în fantasme. Ana Almăjana este autoarea a  multor cărți, printre care amintim doar: „Povestiri din Valea Almăjului. Bănățeana” (carte ce a aparut în 2012 la Editura Eurostampa), „Bunica din Almăj”, „La târg în Bozovici”,  etc

Toată această introspectivă am cuprins-o într-un scurt „medalion cultural” dedicat celor două persoane importante pe care le-a dat Almăjul. Acum, în apropierea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre, vă doresc ca lumina pascală să vă pătrundă în suflet și să vă aducă liniște și credință! Hristos a înviat!

Ec. Gheorghe Fulga

As. Cult. Izvoare Almăjene

Un raspuns la Legatură de suflet între doi almăjeni

  1. Scrieti un ,,medalion,, despre Gheorghe laiecili din Golibreg .

    Kitu
    28 aprilie 2016 la 0:47
    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *