STIRIULTIMELE ARTICOLE

Lansare de carte şi comemorarea lui Velişcu Boldea

DSCF6246  Nu mai este pentru nimeni o surpriză că Asociaţia Culturală “Izvoare Almăjene” organizează încă o sărbătoare de cinstire şi omagiere a înaintaşilor, a personalităţilor almăjene şi a faptelor lor de cultură.

În ziua de 27 februarie 2015 a avut loc o acţiune cultural-spirituală de amploare la sediul Asociaţiei Culturale “Izvoare Almăjene” din Bozovici. Întâlnirea a fost unul dintre cele mai fertile momente de cultură şi spiritualitate românească, dovedindu-se că poezia, credinţa şi tradiţia sunt realităţi definitorii în existenţa umană a almăjenilor.

Economistul Gheorghe Fulga a avut abilitatea de a-i invita pe prietenii săi din Almăj la o seară de poezie într-un mod subtil, provocându-i la lectura poeziilor sale cuprinse în cele două volume de debut :” Trei Cuvinte” şi “Flori de tei”. Poetul debutant caută prin poezie Măreţia Divinităţii în Marea Creaţie – Omul,  frumuseţea şi autenticul din viaţă. El mărturiseşte dragostea faţă de Sfânta Tradiţie, faţă de valorile acestui pământ primitor, ospitalier şi roditor pentru toţi. Calităţile cărţilor de poezie ale domnului Fulga Gheorghe sunt potenţate de recenzorul profesor poet Iosif Băcilă şi profesorul Vlădia Mihai, îngrijitorul ediţiei. Ei arată că în poeziile din aceste cărţi valsează dragostea, visul, tandreţea, naturaleţea şi prietenia ca valoare a vieţii. Profesorul Băcilă Iosif susţine că poezia este un lucru necesar pentru orice om. De asemenea, poezia se leagă de identitate, se leagă de ţara în care este practicată, fiind o conservatoare de tradiţie. În poezie lumea este privită cu inimă deschisă, ca o curiozitate care îl face pe cititor să despartă realitatea de fantezie. Au mai vorbit: prof.univ.dr.ing. Ignea Alimpie, prof. Nicolae Andrei, prof. Rancu Gheorghe. Din discursuri a reieşit că poezia prezentată transmite imaginea unui trecut şi a ceea ce are el mai frumos. Ea este cea care sprijină binele şi combate răul, mai ales în această perioadă marcată de ură şi dezbinări. Ea ne ajută să ne cunoaştem propria cultură care generează viziunea românească asupra lumii. Valoarea întâlnirii a fost ridicată de prezenţa primarului comunei Bozovici, distinsul domn Stoicu Adrian Sergiu şi personalităţi din satele almăjene.

Partea a doua a întâlnirii a fost marcată de comemorarea marelui coregraf şi luptător pentru tradiţia românească, Ioan Velişcu Boldea, care a fost chemat cu opt ani în urmă de către Cerescul Părinte la odihna veşnică. Despre viaţa şi personalitatea lui Velişcu Boldea a vorbit prof. Iosif Băcilă. Domnia sa a prezentat date complete despre activitatea comemoratului Velişcu Boldea, în raionul Bozovici şi în judeţul Caraş Severin. Au mai vorbit ing. Ştefancu Gina, prof. Panduru Pavel, prof. Nicolae Andrei şi prof.univ.dr.ing. Ignea Alimpie. La manifestare a participat şi distinsa profesoară Dorina Boldea, nepoată a lui Velişcu Boldea şi înzestrată cu calităţile unchiului său, de iubire pentru credinţă, semeni şi tradiţie.

Ioan Velişcu Boldea a învăţat de la părinţi şi de la ţăranii almăjeni să iubească folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta. Şi-a dedicat  viaţa cultivării valorilor autentice ale folclorului românesc, le-a dus faima în întreaga lume prin concertele susţinute de către Ansamblul Semenicul, creaţia a sa, din Canada până în Japonia. Era un fiu al satului care nu îşi uitase niciodată rădăcinile, construindu-şi strălucita carieră “pe pravila cea bătrână a lumii rurale”, văzând întotdeauna în morala creştină temei de bună lucrare pentru destinul ţării. Din cele relatate aici şi acum s-au aflat amănunte despre destinul unui om şi al seminţiei lui, mai ales a fost reliefat, încă o dată, inepuizabile resurse ale neamului nostru, cel care glăsuieşte lumii prin soli ca Ioan Velişcu Boldea.

Profesorul Iosif Băcilă a prezentat şi ultimul număr al revistei Almăjana.

Întâlnirea de la Bozovici a reliefat clipe de înălţare dar şi de învăţătură privind rosturile cele întemeietoare. Personalităţile prezentate astăzi, luminate de Duhul Sfânt, au dat şi vor da din lumina lor celor din jur şi vor aduce în faţa lumii viaţa pe toate planurile acestui popor, pentru depăşirea prin muncă a minunatelor frumuseţi ale naturii cu care au fost înzestraţi de Dumnezeu.

La final, participanţii s-au bucurat de bucatele aduse de familia Fulga şi de cântecele interpretate de formaţia condusă de Alimpie Berbentea şi solista Petra Străin, totul fiind organizat şi coordonat de distinsta doamnă Lucreţia Fulga. Ziua de 27 februarie a coincis şi cu ziua de naştere a domnului Fulga Gheorghe.

Prof. Pavel Panduru

 

Comments (1)

  1. Felicitari pentru Dul Fulga care cu profesia de economist,reuseste sa duca si nobila profesie de poet.
    Regret disparitia acum opt ani a lui Veliscu Boldea,o cunostinta din tinerete (anii1957-1958) cand conducea cu
    pricepere si pasiune in calitate de Director a Casei de Cultura a Raionului Bozovici.Pe langa activitate culturala,
    a fost un sustinator a echipei ce fotbal „Nera”Bozovici participand in anul 1957 la Botezarea echipei cu numele de
    Nera.In anul 1965 a participat aaturi eechipa de fotbal la intrarea in ca,pionatul regiunii Banat.Fiei tarana usoara.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.