ULTIMELE ARTICOLEUTILE

Internet prin satelit

AntenaDeși rețelele de internet s-au extins considerabil, la fel și acoperirea cu semnal pentru serviciile de date mobile, există încă zone care nu se încadrează în opțiunile anterioare, singura posibilitate de conectare la internet rămânând prin intermediul satelitilor.

Pus în fața rezolvării unei astfel de situații, am încercat găsirea unei soluții de instalare a serviciului de internet, prin satelit, cu costuri care să se încadreze în bugetul beneficiarului. Pentru a veni în sprijinul celor care doresc o astfel de investiție, aflându-se într-o situație similară celei pe care o voi prezenta, am considerat că este utilă descrierea implementării serviciului de internet furnizat prin intermediul satelitilor.

Prima etapă a constat în gasirea furnizorului unui astfel de serviciu, alegând în cele din urmă firma Media Sat, dealtfel un partener foarte serios, așa cum va reieși din prezentarea următoare. După stabilirea tuturor detaliilor, referitoare la echipamente, preț și servicii, am hotărât cumpărarea echipamentului(în jur de 1300 lei) și contractarea serviciilor oferite pentru o perioadă de doi ani, cu un consum lunar de 25 GB, trafic de noapte necontorizat(în intervalul 0-6), viteză de download de până la 22 Mbps și upload de până la 6 Mbps. Receptor semnalAceastă opțiune s-a încadrat la prețul de 30 euro+tva/lună. Există și alte planuri tarifare, în funcție de nevoile fiecărui utilizator. Transportul echipamentelor a fost suportat de către furnizor și a conținut antena de satelit Tooway cu mecanismul de prindere pe suport, receptorul de semnal(echivalentul lnb din instalatiile pentru satelit radio-tv) și modemul Tooway.

După primirea celor comandate, am trecut la ansamblarea antenei, conform schiței primite, dar prima problemă părea să fie una serioasă, modemul avea un colț al carcasei afectat, posibil ca urmare a unei lovituri primite(cel mai probabil de la transport) iar în interiorul lui zdrăngănea o componentă electronică sau un șurub. Cu toate acestea, am trecut la punerea sub tensiune a modemului dar laptopul refuza să preia ip de la modem sau mai bine spus invers, modemul nu genera ip-ul necesar pentru configurarea sa și pentru recepția satelitului. Mai mult, la o examinare mai atentă, am observat că modemul se restartează la interval de câteva zeci de secunde, semn că este defect. Moment dificil, trece o zi, din nou în legătură cu cei de la Media Sat, transmit text și poze, mi spune  să aștept că se va discuta problema și că voi fi contactat. A durat maxim 60 de minute până să fiu contactat de un reprezentat al furnizorului care mi-a transmis că voi primi un alt modem în cel mai scurt timp posibil. Am păstrăt legătura telefonic și prin e-mail, mi s-a spus să pregătesc modemul defect și să-l returnez prin același curier prin care voi primi noul modem. Seriozitatea celor de la Media Sat este demnă de luat în calcul, deși ar fi putut la fel de bine să nu mai trimită un alt modem sau să solicite costuri suplimentare.

Interfata instalareDe aici începe o altă etapă a procesului de instalare, cu un alt modem și cu antena pregătită pentru a fi pusă în suport. Una din condițiile de bază la instalarea unei antene de satelit este ca suportul pe care vine amplasată antena să fie perfect vertical și să nu existe obstacole apropiate în linia de vizibilitate directă spre satelit. Având experiență în montarea sistemelor de satelit pentru televiziune, localizarea aproximativă a direcției spre satelit a fost ușor de stabilit. Pentru stabilirea direcției spre satelit este utilă această aplicație. Satelitul prin care se transmit serviciile furnizate de Media Sat este amplasat la 9 grade est, numele său este Eutelsat Ka-Sat 9A, aici găsindu-se un finder pentru determinarea coordonatelor, foarte util celor care cunosc semnificația termenilor.

După montarea antenei în suport, conexiunea cablului coaxial RG6 la receptor și modem, conectarea cablului FTP între modem și PC/laptop am intrat pe interfața modemului din browserul Intenet Explorer, tastând 192.168.100.1. Aceasta este interfața generală, iar pentru accesul la interfața de instalare se tastează 192.168.100.1/install. În informațiile primite de la furnizor este specificată culoarea spotului alocat și codul de activare. Am bifat culoarea corespunzătoare spotului alocat după care am  trecut la pagina următoare a interfeței de instalare. Din acest moment, receptorul din capul antenei a început să emită un sunet intermitent, pe interfața de instalare apărând și un indicator de nivel al semnalului.

Un parametru important este elevația(înclinația antenei) care corespunde poziției geografice în care se află amplasată antena și care se poate afla din link-ul pus mai sus. Antena are marcată o scară pentru elevație, aceasta fixându-se în jurul valorii determinate de poziția geografică.

Selectie culoare spot alocatCu inclinația fixată apoximativ în jurul valorii corespunzătoare locului în care mă aflam, am trecut la rotirea fină a sistemului antenă până la momentul când sunetul emis s-a intensificat, devenind chiar continuu în cazul recepționării unui semnal stabil, aspect ce a putut fi sesizat și pe indicatorul de semnal din interfața modemului. După recepționarea semnalului emis de satelit am început strângerea șuruburilor de fixare și reglajul fin al antenei, atât în plan vertical cât și orizontal, cu scopul obținerii semnalului maxim. Trebuie spus că antena este una de calitate având prevăzute mecanisme pentru reglajul fin.

Odată fixată antena, am revenit la interfața generală a modemului, unde apare afișat nivelul semnalului  precum și starea de sincronizare pe care o realizează acesta, aspect redat intuitiv prin grafica colorată și confirmată de culoarea verde.

Până la acest moment, antena a fost instalată și modemul sincronizat cu semnalul primit de la satelit.Sincronizare modem Finalizarea instalării a constat în activarea serviciului instalat. Aceasta se realizează astfel : se deschide browserul Internet Explorer(cu Google Chrome nu a mers) apărând o redirecționare automată spre meniul de activare. În cazul meu a existat și un update automat de soft, după care am introdus cheia de activare primită de la furnizor, iar la final se restartează modemul, după care datele circulă bidirecțional, existând internet ce poate fi transmis unui router wifi și așa mai departe… De menționat că, în cazul unui update de soft, este important să nu se deconecteze modemul de la rețeaua de alimentare, această operațiune durează aproximativ 10 minute, perioadă în care nu se va interveni asupra sa, totul decurgând automat.

Articolul se adresează celor inițiați în instalarea sistemelor pentru recepția prin satelit, dar poate fi de folos și celor fără experiență, în același timp fiind o soluție pentru cei care doresc internet în zone în care nu există o altă sursă de semnal pentru acest tip de servicii.

Silviu Velcotă

Comments (2)

  1. Faoarte bun si util articolul. Multumim Silviu.

  2. Excelenta informare,EXCELENTA!
    Acest sistem,chiar daca este destul de scump,este de enorm ajutor celor care doresc sa aiba acces la internet si comunicare rapida.
    Din nou reperealmajene se situeaza in zona superlativa cu care ne-a obisnuit.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.