OPINIIULTIMELE ARTICOLE

Întâlnire cu Alexandru Nemoianu

La mijloc de vară, intr-o zi insorită de iulie, almăjenii s-au intalnit cu familia profesorilor Larisa si Alexandru Nemoianu, români care trăiesc in America, intr-un Almăj in care munții tind spre cer, apele ca niste oglinzi in care se răsfrâng aurul razelor soarelui si curgerea lină a norilor. Se aude cântecul dulce si glăsuitor al păsărilor, foșnetul liniștitor al copacilor și susurul tainic al apelor care te amețesc și mângâiat de vântul bine inmiresmat cu acțiune terapeutică asupra noastră. La acestea se adaugă mulțimea animalelor și a oamenilor care insuflețesc locurile și toate trăiesc intr-o armonie deplină in care ordinea si frumusețea desăvârșită a alcătuirii lumii oglindesc lucrarea unui Făcător Atotputernic. Fermecat de aceste aspecte iți dai seama că nu poți fi decât in grădina raiului care se cheamă Țara Almăjului.
Reântâlnirea cu filosoful culturii, Alexandru Nemoianu, a avut loc intr-o așezare cu parfum istoric-localitatea Bozovici, organizată de presedintele Asociației Culturale “Izvoare Almăjene”, Gheorghe Fulga. La manifestare au participat iubitori de cultură, limbă și neam, personalități din toate domeniile, profesori, ingineri, funcționari si altii printre care, membrii asociației culturale din Bozovici: Gina Stefancu, Ioan Mihoc, Goga Iosif, Maria Pitic, Caius Călinescu, Ion Bănuș, pr.dr. Petrică Zamela, Iosif Borchescu, Dănilă Vlaicu, Mihai Vlădia, Nicolae Ioana, viceprimarul comunei Bozovici și consilieri locali. De remarcat ca șeful APIA, ing. Gheorghe Cristea, a venit cu toți colegii : inginerii Mihai Terianu, Nicolae Terianu, Florin Voda, Marin Chetrinescu, Dumitru Murgu, Nicolae Drăgila si Camelia Tismanaru. Acțiunea a fost moderată de profesorii Iosif Băcila si Pavel Panduru.
Alexandru Nemoianu “filosoful culturii din America”, cum il numea marele cărturar Artur Silvestri, un român iubitor de români si de România are ceva in el din lumina unui apostol. La el se simte fermitatea si simplitatea inaintașilor. El urăște minciuna, fățărnicia și nedreptatea și nu știe ce sunt acelea: slăbiciunea, compromisul si frazele mieroase. Se opune din răsputeri setei de distrugere a naturii pentru scopuri materiale, cazul munților Semenic. A luptat și luptă impotriva viermelui lăcomiei care doboară copacii, economia și chiar familia neamului nostru. A luptat si lupta impotriva indivizilor ”cariați de patimi până in maduva oaselor”, lipsiti de scrupule, corupți, gata să iși vândă si sufletele pentru a face avere. De aceea il prețuim și il cinstim cu adevărat pentru sinceritatea sa, dragostea de Dumnezeu si vorbirea neprefăcuta, sila de minciună, scârba de fățărnicie si impostură, cum spunea Nicolae Steinhardt.
Profesorii Larisa si Alexandru Nemoianu au puterea de a surprinde adevărurile umane in ceea ce au esențial și etern. Lucrările lor grăiesc tuturor vremurilor, asemenea operei familiei Boldea (păstrarea limbii si neamului) care surmontează timpul și iși păstrează actualitatea.
Filosoful culturii, Alexandru Nemoianu, a vorbit participanților cu simplitate, modestie și smerenie despre un alt mod de a face si a prezenta istoria, este un mod omenesc, dincolo de tratate și dincolo de hotare, un mod constructiv, o lecție de viață. Ne-a făcut să ințelegem că noi, românii avem un potențial al bunățătii, al ospitalității, al eficacității si să ne intărim in convingerea că putem face lucruri de așa manieră incât să fim plăcuți lui Dumnezeu. Ne-a vorbit despre credința intemeiată pe iubire si nu pe interese, sancțiuni si recompense. A vorbit despre Biserica vie si luminătoare – “locul in care afli că exiști” cum spunea Petre Țuțea.
Din discursul profesorului am dedus măiestria, arta de a surprinde esențialul din realitatea cotidiană, de a observa și a aprecia valorile, forța de sacrificiu pentru cei mulți, de a critica si a combate cu argumente pertinente răutățile si prostia unor conducători. Toate acestea il așează in galeria marilor luptători ai veacului XIX-XX pentru limbă, neam si credință, pentru demnitatea și identitatea neamului românesc.
Scrierile lui Nemoianu ne oferă o desfătătoare lecție de viață si istorie. Opera ”filosofului culturii din America” este o bijuterie ieșită din minte si din suflet, fiind dăruit cu har, talent si dragoste.
Srierile, discursurile si discuțiile cu Domnia Sa mi-au oferit prilejul să constat ce insemnat este harul in arta de a vorbi și scrie despre viața și soarta neamului românesc. Mi s-a revelat, pentru a nu știu câta oară, felul in care generațiile de mucenici și eroi almăjeni s-au succedat punându-și amprenta asupra mersului vieții in comunitățile locale, in țară si in Europa, a istoriei seculare. Ei au creat lumea modernă românească si europeană.
La familia Larisa si Alexandu Nemoianu descoperi in darul tăcerii măreția smereniei precum si bogăția si plinătatea vieții, așa cum se trăieste doar in Hristos. Adică in adevăr, lumină și mântuire. Faptele domniilor lor, precum cele ale inaintașilor, clamează continua nevoie de jertfire, ceea ce ar trebui sa găsim și la cei de astăzi, tot mai multă dăruire.

Prof. Pavel Panduru

Comments (1)

  1. Sunt emotionat pana la lacrimi de aceste cuvinte frumoase pe care,sunt foarte constient,nu le merit.Ce pot spune este ca iubesc Almajul din tot sufletul si cu toata inima mea. Pentru mine revenirea in Almaj este o Taina suplimentara.Nadajduiesc ca Almajul si toti Almajenii vor continua sa fie cel mai frumos loc si cei mai frumosi oameni din lume si in mileniile care vor veni.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.