DIN ALMAJSTIRIULTIMELE ARTICOLE

Festivalul Văii Almăjului, ediţia 20

10541386_876538895752947_3355245633547796609_oDouă zile de sărbătoare au cuprins comuna almăjeană Şopotu Nou, ediţia cu numărul 20 a Festivalului Văii Almăjului desfăşurându-se în această localitate.

În prima zi a manifestărilor de la Şopotu Nou a fost susţinut simpozionul „Despre Almăj, almăjeni şi faptele lor”/ Lansări, publicaţii apărute în 2015 (reviste şi volume care prezintă aspecte legate de Valea Almăjului) precum şi dezvelirea plăcii comemorative Pr. ic.stav. Gheorghe Ţunea.

Ziua de duminică, 7 iunie 2015, a fost dedicată spectacolului prezentat de formaţiile artistice ale comunelor din Valea Almăjului. Pe platoul din faţa Bisericii Ortodoxe şi a Şcolii Gimnaziale au fost prezenţi oameni de seamă ai Ţării Almăjului, primarii comunelor almăjene, reprezentanţi ai mass-media bănăţene, invitaţi şi localnici, cu toţii având parte de o zi însorită şi de un spectacol de calitate. Almăjul demonstrează în continuare că are resurse, obiceiurile şi tradiţiile locale, alături de minunatele costume populare, fiind expuse prin programele oferite de formaţiile artistice şi interpreţii individuali.

Spectacolul a fost moderat de Angelica Herac, reprezentanta Centrului Judeţean pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a judeţului Caraş-Severin, cea care s-a implicat foarte mult în organizarea acestei ediţii, poate şi pentru faptul că Angelica este fiică a satului.

De apreciat efortul autorităţilor locale, concretizate prin infrastructura realizată la Şcoala Gimnazială, la Biserica Ortodoxă şi a spaţiului din preajma acestora. Reîntâlnirea cu cadrele didactice de la Şcoala din Şopotu Nou a fost emoţionantă, directorul Zaharia Dumitru fiind omul care profesează aici de aproape 40 de ani şi pe care astăzi l-am regăsit respirând un aer de împlinire şi mulţumire pentru că şcoala pe care o conduce de foarte mult timp arată impecabil, fapt remarcat de toţi cei prezenţi. Pentru câteva momente am retrăit primii ani de şcoală, prin şcoala cu miros de copilărie şi prin dascălul care m-a învăţat să scriu şi să citesc.

Ospitalitatea almăjană a fost la ea acasă, toţi cei implicaţi în organizarea acestei manifestări cinstind cum se cuvine oaspeţii comunei Şopotu Nou.

Pe tot parcursul desfăşurării festivalului s-au acordat diplome, marele câştigător  fiind Almăjul, cel care s-a bucurat de aprecierea tuturor prin desfăşurarea acestui important eveniment cultural.

Următoare ediţie a Festivalului Văii Almăjului se va desfăşura în localitatea Bozovici.

Mulţumiri pentru fotografii domnilor Stoicu Adrian şi Călin Liviu.

Silviu Velcotă

Comments (4)

  1. Felicitări organizatorilor și celor care au adus acest festival până la această ediție!!!

  2. Felicitari pentru primaria Sopotu Nou.
    Felicitari d-le primar.Continuati.

  3. Din nou Almjul la superlativ!
    Asemenea festivaluri promoveaza trecutul si bunul nume al Almajului si mai ales demosntraza uluitoarea lui vitalitate si incapatanare de fi mereu acelasi in hainele vremilor noi.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.