Festivalul de colinde  ,,O, sfânt colind !”

Arhivat in: STIRI,ULTIMELE ARTICOLE |

Sărbătoarea Crăciunului este una plină de har divin, care produce o rezonanță afectivă de sentimente înălțătoare în inima fiecărei persoane. Prin ce alt mod să ne exprimăm iubirea și lauda față de nașterea Mântuitorului, dacă nu  prin colinde?

Colindele sunt osanalele aduse nașterii lui Iisus, sunt uralele aduse venirii pe lume a speranței de mântuire a Pământului. Sunt o tradiție creștină cu o semnificație înălțătoare, dincolo de cuvinte, care face sufletele să tresalte de bucurie, legănate de acordurile melodioase ale glasurilor colindătorilor.

Colinda înseamnă vestirea nașterii lui Iisus prin cântec, chemând creștinii de pretutindeni pentru a se ferici împreună de sosirea Mântuitorului pe lume.

Trei coruri alcătuite din enoriași și preoți, precum și un grup vocal au răspuns acestei chemări creștine pline de însemnătate, participând la Festivalul de colinde ,,O, sfânt colind!” al Bisericii Ortodoxe din Bozovici organizat de preotul Cherescu Ion, respectiv doamna profesor Cherescu Claudia.

În localitatea Bozovici, activitatea corală a fost neîntreruptă, încă din anul 1898, când, la inițiativa preotului Nicolae Brânzei a luat ființă un cor mixt compus din tineretul din acea vremea și condus de învățătorul Vasile Rusu.

Corul care a deschis concertul de colinde a fost Corul Anastasis al Parohiei Ortodoxe din Bozovici, înființat în anul 2005, instruit și dirijat de doamna profesor Cherescu Claudia.

Prestația celestă a Corului Anastasis, care i-a captivat pe privitori și i-a introdus în atmosfera feerică pe care au reușit să o creeze, a fost urmată de momentul artistic al corului din Lăpușnicu Mare, ,,Cântecul Almăjului”.  Acesta a fost înființat în anul 1906 de un oarecare Achim din Chitazău , fiind condus în zilele noastre de către dirijorul Frenț Puiu.

Mulțimea a fost absorbită de prestația corului, oamenii au fost fermecați și înduioșați de vocile cristaline ale celor din Lăpușnicu Mare, iar, apoi, a venit rândul Corului Preoților din Protopopiatul Băile Herculane să-i impresioneze pe spectatori.

Acesta a fost înființat în luna octombrie a anului 2017 la inițiativa preotului protopop Iosif Frenț. Are în componența sa preoți din parohiile Băile Herculane, Topleț, Pârvova, Bozovici, schitul Bogâltin, Plugova, Petnic, Domașnea, Pecinișca, Cornereva, Verendin, Eftimie-Murgu, Bănia, Gîrbovăț, Șopotu-Nou, Mehadia, Mehadica, Bârza.  Este dirijat de doamna Cherescu Claudia.

Ultimul, dar nu cel din urmă a fost Grupul Coral din Timișoara, alcătuit din cinci membri, care, în ciuda inferiorității numerice au năpădit întregul lăcaș sfânt cu glasurile lor profunde și puternice, omagiind nu doar nașterea Domnului, ci și Centenarul țării noastre.

În locul tradiționalilor colăcei, fiecărui cor sau grup vocal i-a fost acordată o diplomă însoțită de o icoană și un calendar ortodox, drept mărturie a momentelor deosebit de speciale și emoționante pe care ni le-au oferit la rândul lor.

Atmosfera pe care colindătorii au reușit să o creeze, a fost una de basm, feerică, care a lăsat în inimile fiecărui om un sâmbure de bucurie și de înduioșare.

În acea seară, nu numai corurile au cântat într-o armonie înduioșătoare, ci și sufletele noastre și-au unit freamătul într-un singur glas, strigând răsunător: ,,S-a născut Mesia!”.

A consemnat Alexandra Țunea

Un raspuns la Festivalul de colinde  ,,O, sfânt colind !”

  1. Minunata manifestare de vitalitate si statornicie in Ortodoxie si dragoste de Neam.

    alexandru Nemoianu
    22 decembrie 2018 la 18:58
    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.