Dumerire la nedumerire

Arhivat in: OPINII,ULTIMELE ARTICOLE |

Nu mă miră nedumerirea unui intelectual almajan format și educat în comunism, când se construia continuu (nu-i așa???), alergând cu toții, harnici nevoie mare,cu cravatele roșii la gât și cu carnetele roșii de partid la piept, spre comunism. A spune că totul e ”distrus” și ”omorât” după 1990, înseamnă să nu înțelegi nimic din ce a însemnat cancerul comunist pentru Romania și cât este de greu de tratat un asemenea cataclism social, unic în istoria omenirii. Pentru mine nu este nici o nedumerire că domnul profesor Panduru este ”nedumerit” de această manieră: iată dovada mancurtizării spirituale, poate cea mai mare ”realizare” (negativă!) a educației comunistoide, cu bătaie foarte, imprevizibil de lungă, între toate ”realizărilii” ”societății socialiste multilateral dezvoltate”!
Mă nedumerește puțin poziția domnilor Mateiu și Nemoianu (domnule Nemoianu, dacă ”actuala clasă politica a masacrat valorile românești”, comuniștii ce au făcut????), trăitori în prezent într-o societate, chiar dacă nu ideală, totuși nu distrusă de comunism….Nu știu cât este ”cu noi” Dumnezeu, dar sigur Ceaușescu, Păunescu, Vadim Tudor și cei asemenea lor sunt și vor fi prezenți în creierele multor români pentru totdeauna…

Dr. Sorin Pescariu

6 Raspunsuri la Dumerire la nedumerire

 1. Ma tem ca Dr.Sorin Pescariu cade victima comparatiilor fara rost si fara potrivire.
  In textul „Nedumerire” Prof.Pavel Panduru nu a facut elogiul comunismului,a carui victima a fost asa cum au fost toti Romanii.In acel text se vorbeste despre dezastrele actuale.
  In general progres inseamna adresarea raului de azi si nu contemplarea dezastrelor de ieri.In momentul de fata ‘lupta” anti-otomana nu are sens,lupta impotriva coruptiei are.
  Si da Dr. Sorin Pescariu,in momentul de fata valorile romanesti sunt masacrate.
  Relativizarea tututor criteriilor,distrugerea familiei(in insasi defirea ei!),ateismul agresiv,ploconirea in fata „imperiului” sunt masacre morale.
  Lucru mai grav este ca aceste orori sunt promovate tenace,diabolic si capata credibilitate.
  Profesorul Panduru nu este un nostalgic al comunismului,el este un nationalist convins .Cum nadajduiesc ca sunt si eu.

  alexandru nemoianu
  13 martie 2016 la 16:35
  Răspunde

 2. Domnule Alexandru Nemoianu,
  Vă mulțumesc pentru răspunsul foarte prompt. Dacă tot mă acuzați de ”comparații fără rost și fără potrivire”, iată încă una, pe care eu o socot potrivită. Din păcate, dumneavoastră răspundeți după cum răspunde și baba surdă: ”-bună dimineața babo!-castraveți vând maico!”…
  Dar, din (ne)fericire, dumneavoastră nu sunteți o babă surdă ci un ”naționalist convins”. Spre exemplu, nu are rost, după câte văd, să vă argumentez de ce ”lupta împotriva corupției”, pe care o invocați, este aproape imposibilă dacă nu înțelegem ce monștrii a născut și crescut comunismul… Aș fi dorit să fiți puțin și naționalist american și să răspundeți concret la întrebarea pe care v-am adresat-o direct: ”domnule Nemoianu, dacă ”actuala clasă politică a masacrat valorile românești”, comuniștii ce au făcut????”. Spun asta pentru că am fost de multe ori în America și am fost foarte plăcut impresionat de franchețea americanilor!
  P.S. Și eu sunt ”naționalist”! Că de aia am rămas acia…Dar, mă întreb tot timpul, nefiind convins definitiv, nici de una, nici de alta, ce este bine și ce este rău, care sunt părțile rele, mai ales, la națiunea română…Căci a declama tot timpul ”bravos națiune”, este lucru stabilit de mult, de către cel care a murit la Berlin, că nu este deloc sănătos pentru foarte tânăra națiune română…

  Sorin Pescariu
  14 martie 2016 la 1:03
  Răspunde

  • Critici peste critici…cine tot critica, de fapt se autocritica…,dar fara rezultat. Va doresc multi ani, in care sa aveți șansa de a deveni un om cu intelepciune, Spiritualitate, șansa de a deveni, omul, sculptat de propriile critici. Semnat, un om dezamăgit si rănit, dar care s-a ridicat si privește cu o durere subacuta, chiar cronica, surda, spre ceea ce a trăit! La multi ani! Nu am uitat ziua de 13 Februarie, dar totul e de prisos….

   Fatu Delia
   17 februarie 2017 la 2:30
   Răspunde

 3. Domnule Doctor Pescariu,

  Multumesc pentru raspunsul foarte promt.Mai putin pentru tonul agresiv si personal(ad hominem).Dar asta nici nu are importanta.
  Ma tem ca raspunsul”castraveti draga” vi se potriveste de minune.
  Nimeni nu poate tagadui sau justifica poluarea care exista in Romania in tot locul.Ea este rezultatul nepasarii oamenilor si inca mai mult catastrofalelor administratii locale.Cei care doresc sa aiba ca prioritate studiul acestor acumulari de mizerie umana o pot face dar ei nu pot cere celor din jur sa aiba aceiasi prioritate.
  Aceste administratii sunt rezultatul mutatiilor catastrofice petrecute in anii comunismului.
  Monstruozitatiile comuniste sunt bine cunoscute.(Doar telegrafic va informez ca familia mea a fost o victima de preferinta a persecutiilor comuniste:bunicul meu a fost inchis,tatal meu a fost inchis,unchiul meu(Gheorghe Ionescu-Teregova), a fost impuscat,unchiul meu Coriolan Buracu a fost tarat prin felurite inchisori,unchiul meu Vasile Valusescu a luptat in munti si a stat in inchisoare ani si ani de zile si nu mai pomenesc de sicanele administrative si economice.)(In acest context se explica si mutarea mea si a unei parti din familia mea in Statele Unite.)Iar a socoti ca eu as nutri urma de nostalgie sau teama de comunism ar fi efectiv „stultitie” in forma pura.!
  Dar asta nu inseamna ca dragostea mea pentru Almaj ,unde stramosii mei au fost fruntasi,a scazut;din contra.
  Almajul merita administratii mai bune si sunt convins ca le va avea si sunt la fel de incredintat ca actuala clasa politica este vremelnica si fara amintire.
  Dar la fel de convins sunt ca cei care cauta sa aminteasca frumusetea,naturala si istorica, a Almajului fac un lucru foarte bun.
  Acele sesiuni,pe care cu atata nedreptate le expediati dispretuitor,au si rost si merit.Iar continutul prezentarilor tine de metodologia istorica.Caci Istoria este o stiinta,Domnule Doctor,si nu una usoara ori la indemana oricui.Amatorismul in prezentarea istorica a fost una dintre principalele cauze a catsrofelor socio-economice mondiale.Orgoliul personal si aroganta fara rost nu pot inlocui cunoasterea.Pentru amatori se potriveste preceptul lui Hypocrate(pe care,banuiesc,il cunoasteti) „primum non nocere”.

  alexandru nemoianu
  14 martie 2016 la 15:34
  Răspunde

 4. ”Caci Istoria este o stiinta,Domnule Doctor,si nu una usoara ori la indemana oricui.Amatorismul in prezentarea istorica a fost una dintre principalele cauze a catsrofelor socio-economice mondiale.Orgoliul personal si aroganta fara rost nu pot inlocui cunoasterea.”
  Tocmai asta este domnule Nemoianu!
  Dar și de această dată în fapt răspundeți la celălalt articol. Pentru modesta mea minte, cu origini și mai modeste, e prea mult. Mă retrag și de aici. Voi încerca să caut articolele dumneavoastră anticomuniste și cele despre îndreptarea țării. Sunt sigur că sunt multe, pentru că afirmați că ați scris sute de articole, nu mai spun de zecile de cărți. Pe cele despre frumusețea Almăjului, apărute constant în prestigioasa revistă ”Almajana”le-am citit,. Dumneavoastră, fiind naționalist, sunt convins că v-ați ocupat cu eleganță și talent și de aspectele pe care eu, cu ignoranță și agresivitate prostească le-am invocat. Așa poate voi mai diminua din stultitia ”ad hominem”…

  Sorin Pescariu
  15 martie 2016 la 13:05
  Răspunde

 5. Stimate Domnule Doctor,

  Cu parere de rau vad ca acest dialog nu duce nicaieri si,mai rau,creaza animozitate acolo unde nu ar trebui sa fie.Deci eu il consider incheiat.
  Ce inteleg este ca,poate in chip diferit,si unul si altul avem sentimente pentru Almaj.
  Eu cred ca acest loc sta sub o stare de gratie.Sunt convins ca in profesia Dvs. v-ati intalnit mai des si mult mai direct decat mine cu stari pe care ratiunea omeneasca si stiinta nu le pot explica,Acestea sunt stari de gratie.
  Cu cele mai bune intentii indraznesc sa va atrag atentia asupra unui lucru.
  Ma tem ca vehementa care o exprimati este expresia unei ispite.Iarasi ma tem ca aceasta ispita intra in zona culorilor „brune” sau „verzi”.Cu nimca nu sunt mai bune acele culori decat cea „rosie”.Ele toate sunt inspirate de acelasi duh al negativitatii pure.In acest caz „ratacirea din urma va fi mai rea ca cea dintai.”
  Va rog sa credeti ca regret din toata inima in caz ca v-am jignit.Nu asta a fost dorinta mea si,din nou,daca am facut-o imi pare rau si imi cer iertare.
  Dincolo de asta va doresc tot binele.

  alexandru nemoianu
  15 martie 2016 la 14:50
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.