STIRIULTIMELE ARTICOLE

Cronica Festivalului, imagini foto-video

În această perioadă, când Almăjul este inundat de parfumul florilor de tei, sub egida Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, cu participarea Societății Culturale „Țara Almăjului“ din Timişoara, în zilele de 25 și 26 iunie 2016, s-a organizat Festivalul Cultural Artistic al Văii Almăjului, ediția a XXI-a, gazda festivalului fiind de această dată, Consiliul Local şi Primăria Comunei Bozovici.

Ca și în ceilalți ani, Festivalul a început sâmbată, 25 iunie 2016, cu Simpozionul „Despre Almăj, Almăjeni și Faptele lor”, la Muzeul Sătesc din Bozovici. În prezența a peste 40 de participanți din satele almăjene, dar și din Timișoara, Reșița, Anina și Caransebeș, precum și din altă parte, cuvântul de deschidere la avut d-l prof.univ.dr.ec. Dumitru Popovici, președintele Societății Culturale „Țara Almăjului“ din Timişoara, care a fost și moderatorul Simpozionului.

A urmat cuvântul de salut al d-lui Adrian Sergiu Stoicu, primarul comunei Bozovici și gazda evenimentului, după care preoții Ion Cherescu și Petru Berbentia au făcut o scurtă rugăciune.

Urări de succes Simpozionului, a adresat și președintele Asociației Culturale „Izvoare Almăjene”, d-l Gheorghe Fulga, precum și dna Angelica Herac, din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Iată lista lucrărilor comunicate în cadrul simpozionului:
1. Prof.dr. Nicolae Magiar, autorul unei monografii a localității Bozovici – „Despre Bozovici”;
2. Prof.dr.ing. Alimpie Ignea – „Iancu Conciatu, un fiu al Bozoviciului”;
3. Pr. Ion Cherescu – ”Ilie Ruva, cel mai longeviv dirijor al Almăjului”;
4. Pr. Vasile Grecu – „Ion Luca Bănățeanu -un mare artist almăjan”;
5. Prof. Iosif Băcilă – „Profesorul David Ovidiu Blidariu”;
6. Ion Marin Almăjan – „Grigore Popiți”;
7. Prof. Mihai Vlădia – „Învățătorul rudărean Antonie Craia”;
8. Prof. Nicolae Andrei – „Monumentul țăranului almăjan”;
9. Prof. dr. Dacian Rancu – „Cercetări arheologice și tematice în Almăj”;
10. Prof. Gheorghe Rancu – „Traian Ieremici, un poet mai puțin cunoscut”;

Au mai intervenit d-nii: pr. Petru Berbentia, prof. Dănilă Sitaru și prof. Pavel Panduru.

Din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin și a Primăriei Comunei Bozovici și Consiliului Local, au fost acordate Diplome de Excelență mai multor personalități „pentru susținerea și contribuția adusă la promovarea Văii Almăjului”.

Partea a doua a Simpozionului a fost consacrată noilor apariții editoriale ale almăjenilor. Astfel, d-l prof. Iosif Băcilă a făcut o prezentare a revistei „Almăjana” și a ultimelor lucrări referitoare la Almăj. D-na Angelica Herac, după ce s-a referit la revista „Nedeea”, a lansat două cărți consacrate „Tradiției și frumuseții în Țara Almăjului” și anume: „Festivalul Cultural-Artistic al Văii Almăjului, la ediția XX”, Ed. Tim Reșița, 2016, volum dedicat ediţiei de anul trecut a festivalului și lucrarea d-lui Nicolae Ieremia, „Despre Almăj, almăjeni și despre faptele lor”, Ed. Tim Reșița 2016, în care sunt cuprinse articole publicate de-a lungul timpului despre Festivalul Văii Almăjului în ziarele la care a colaborat, iar d-l prof. Gheorghe Rancu s-a referit la ultimul număr al revistei „Almăjul” și o monografie.

Simpoziul s-a încheiat cu o masă festivă pentru participanți.

Duminică, 26 iunie 2016, Bozoviciul a îmbrăcat haine de sărbătoare; frumusețea costumelor populare ale formațiilor participante, cu modelele specifice și bogăția de culori care încântă ochiul, și cântecul măiastru al fanfarei de la Bănia, au reîmprospătat aerul Văii Almăjului, chemând la respectarea, conservarea și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locului.

După întâlnirea colectivelor artistice reprezentative ale celor 7 comune din Valea Almăjului la Liceul „Eftimie Murgu” din Bozovici, a urmat o Paradă a Portului Popular, ocazie cu care au fost admirate minunatele costume populare tradiţionale din Valea Almăjului, pe traseul Parcul Central, Primărie, Căminul Cultural. În piața din fața Bisericii Ortodoxe din Bozovici s-a întins o horă mare, în care, alături de membrii formațiilor, s-au prins și o parte dintre participanții la eveniment.

Cuvântul de deschidere a părții artistice a festivalului l-a avut d-l Gheorghe Țunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin. Urări de „Bine ați venit” și de succes în cadrul Festivalului, le-a transmis participanților și d-l Adrian Sergiu Stoicu, primarul comunei Bozovici, iar d-l prof.dr.ing. Alimpie Ignea, vicepreședinte al Societății Culturale „Țara Almăjului“ din Timişoara, a înmânat Diplome de Excelență și premii celor 7 Primării din Almăj pentru participarea neîntreruptă de-a lungul celor 20 de ediții ale Festivalulului Văii Almăjului, pentru promovarea şi afirmarea culturii tradiţionale, a obiceiurilor și a meleagurilor almăjene.

Spectacolul artistic a demarat cu cei mai mici participanți la festival: un recital de cântece almăjene oferit de doi elevi de la Școala elementară din Bozovici și poezii în grai bănățean, recitate de o formație de la Grădinița din Borlovenii Noi.

A urmat Grupul vocal de copii „Mlădițe almăjene“ al Şcolii Generale din Dalboşeţ şi Şopotu Vechi, care au avut în program: prezentare de port popular, moment artistic și recital de poezie în grai bănăţean.

În continuare, s-a prezentat comuna Şopotu Nou cu Ansamblul „Nergana” al Școlii Gimnaziale Șopotu Nou și soliștii vocali: Adina Velcotă și Rotariu Giorgiana Alexandra.

Audiența a fost încântată de prestația Fanfarei din Bănia și a Ansamblului „Cununiţa“ având ca și coregraf pe d-l Nicolae Borozan. S-a remarcat, de asemenea, solista Daniela Marin.

Evident că nu putea să lipsească Fanfara „ Cântecul Almăjului” din Lăpuşnicu Mare, cunoscută nu numai în Almăj, dar și peste hotarele țării.

În continuare, s-a prezentat Orchestra de muzică populară a Școlii Gimnaziale „dr. Ion Sârbu“ din Eftimie Murgu și ansamblul „Flori de liliac“.

Spectacolul s-a încheiat cu formațiile artistice din localitatea gazdă, Bozovici. După suita de dansuri a ansamblului „Almăjana”, a urmat ansamblul „Zestrea Almăjului” cu un montaj care a cuprins dansuri și cântece populare vechi din Almăj.

După încheierea Festivalului, gazdele au oferit o masă festivă pentru participanți.

Prof.dr.ing. Alimpie Ignea

În cadrul acestui articol vor fi postate și înregistrările video.

Un videoclip lansat și prezentat la Festivalul Văii Almăjului, Bozovici, 25-26 iunie 2016. Realizat cu sprijinul prof.dr.ing.Alimpie Ignea.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.