Biruință

Arhivat in: OPINII |

În urmă cu doar câteva zile am avut o dublă bucurie. În poștă am primit numărul 1-2 / 2017 al revistei „Almăjana” și volumul al doilea din ciclul monumental, alcătuit de către Florina-Maria Băcilă și Iosif Băcilă, Valea Almăjului – oameni și fapte (apărut în 2017).

Revista este de o densitate copleșitoare. Toate articolele sunt bine scrise, la nivel scolastic excelent și, în același timp, mereu aproape și pe înțelesul oricui. Această realizare de suflet, inimă și minte, care este „Almăjana”, o repet, devine punct de referință în cultura română. De la apariție și până acum, în ciuda celor care s-au îndoit și care au căutat să lovească în mesajul purtat de „Almăjana”, revista a trecut biruitoare și a arătat că „apa trece, pietrele rămân”. Iar „pietrele” sunt identitatea, credința și vitalitatea almăjană. Revista a arătat, folosind ca exemplu strălucit Almăjul, că miracolul românesc dăinuie și va dăinui dincolo și peste un alt „-ism”, de data aceasta „globalismul”.

Dar volumul al doilea din Valea Almăjului – oameni și fapte pur și simplu m-a uluit.

În octombrie 2016, când în Borloveni s-au pus câteva plăci memoriale pentru fruntași ai satului, poetul, scriitorul și prietenul Iosif Băcilă spunea că în scurtă vreme va apărea acest volum. Sincer, am crezut că este o exagerare și, mai mult, exprimarea unei dorințe „ideale”. Asta, în lumina faptului că, în general, „termenele” nu sunt respectate.

Deci, atunci când am primit în poștă acest volum monumental – cu 563 de pagini! –, efectiv, repet, am fost uluit. Dar sentimentul a devenit copleșitor în momentul în care am citit volumul.

În acest volum este continuată prezentarea personalităților Almăjului din veacul al XX-lea: profesori, preoți, militari, scriitori. Numărul lor este impresionant. Mai impresionante sunt realizările lor. În această privință se poate face o observație.

Personalitățile Almăjului au activat în mai toate zonele de activitate umană. Aceasta dovedește multilateralitatea Almăjului, deschiderea lui spre „lume”. Mai dovedește acest lucru că cei care vorbesc despre „înapoierea” locului acestuia binecuvântat nu doar că nu știu ce vorbesc, dar dovedesc și prostie.

Emoționant este faptul că aceste personalități almăjene sunt prezentate prin condeie tot almăjene. Se vădește că țandăra nu sare departe de trunchi, că lumina se aprinde din lumină.

Acest volum este nu numai o valoroasă contribuție științifică, ci este o BIRUINȚĂ a gândului, iar coordonatorii lui, Florina-Maria Băcilă și Iosif Băcilă, merită toată lauda.

ALEXANDRU NEMOIANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.