STIRIULTIMELE ARTICOLE

Aşezământul monahal-social „Ţara Almăjului” şi-a sărbătorit hramul

Asez monahalLa Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Aşezământul monahal-social „Ţara Almăjului”, care se construieşte în raza comunei Bozovici, şi-a sărbătorit al doilea hram. Sărbătoarea hramului a început cu slujba Privegherii din ajunul sărbătorii, oficiată de către pr.prof. Petrică Zamela, administratorul așezământului, la care au participat mulți credincioși din satele înconjurătoare. Din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către părintele Gabriel Gozman consilier social-misionar înconjurat de un sobor de preoţi din Valea Almăjului, iar răspunsurile liturgice au fost date de către corul mixt al Parohiei Lăpușnicu Mare. La eveniment mulţi credincioşi almăjeni şi nu numai, şi-au îndreptat paşii spre această vatră monahală şi socială, aşezată în central fizic al Văii Almăjului, pe o înălţime binecuvântată, într-un cadru natural deosebit.

Începuturile acestui aşezământ sunt recente, piatra de temelie fiind pusă la dată de 22 septembrie 2013, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, deşi rescriptele şi cartografiile maghiare amintesc în anul 1549 de o vatră monahală, localizată undeva în perimetrul aproximativ al aşezământului de astăzi.Manastire

Actualul aşezământ a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului va funcţiona şi un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi, un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.

Actualmente se lucrează la definitivarea lucrărilor de ridicare a bisericii şi în paralel la corpul de chilii, care vor adăposti vieţuitoarele acestui aşezământ şi primii bătrâni fără posibilităţi materiale, ce vor fi îngrijiţi şi asistaţi voluntar în această mănăstire.

Pr. dr. Petrică Zamela

 

Comments (1)

  1. Un asezamant monahal in plina dezvoltare.Renestera spirituala ,culturala si de identitate a Almajului continua triumfal.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.