STIRIULTIMELE ARTICOLE

Ansamblul ICOANE – autenticitate și identitate românească

Profesorul Alexandru Nemoianu, aflat departe de țară, a anticipat foarte bine ceea ce urma să se întâmple la Bozovici, prin spectacolul oferit de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ICOANE din Cluj Napoca, într-un comentariu la articolul care anunţa prezenţa grupului clujean în Valea Almăjului.

Făcând parte dintr-un proiect cu impact național, spectacolele Ansamblului ICOANE își propun să repună în valoare cântecele vechi, parte din folclorul autentic și din identitatea neamului românesc: cântece de leagăn, de dragoste, de cătănie, de mireasă, de seceriş, de joc, colinde şi cântece rituale funebre. Membrii ansamblului sunt cadre didactice, absolvenţi şi studenţi de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, coordonaţi de prof. univ. dr. Ioan Bocşa şi lect. univ. dr. Alina Stan.

Ansamblul ICOANE din Cluj Napoca a prezentat, prin cântec, rezultatele unui studiu al teritoriului dialectal bănățean, recitalul de la Bozovici inscriindu-se în cele două prezentări din regiunea Banat. Remarcabilă a fost şi varietatea costumelor populare prezentate, specifice zonei de provenienţă a fiecăruia dintre membrii grupului.

Pentru toți cei prezenți, atmosfera a fost una de sărbătoare. Printre ropote de aplauze, cei care au urcat pe scena din Parcul Central din Bozovici au oferit publicului spectator o impresionantă colecție de aur a folclorului din Banatul nostru drag, programul clujenilor alternând cu programele oferite de Ansamblurile Almăjana şi Ion Luca Bănăţeanu, programul Fanfarei din Bănia şi recitalul oferit de îndrăgitul solist de muzică populară Traian Jurchela.

Nu a lipsit nici cântecul de jale, în memoria celui care a fost sufletul Fanfarei din Bănia, taica Ion Albu, plecat dintre noi la cele veşnice. De altfel, astăzi, Fanfara din Bănia a răsunat mai trist, dar la fel de curat și adevărat.

Dacă oaspeții noștri din Cluj Napoca au ales Bozoviciul, ca loc de prezentare a spectacolului intitulat „Recital de vară”, a fost și pentru că în Bozovici activitatea cultural-artistică a renăscut, prin inființarea Asociației Culturale Izvoare Almăjene, a ansamblurilor de dansuri populare Almăjana și Ion Luca Bănățeanu și prin sprijinul permanent al Consiliului Local și al Primăriei Bozovici.

Profitând de vizita în Valea Almăjului, membrii Ansamblului ICOANE au vizitat Cascada Bigăr, Parcul Mulinologic de la Eftimie Murgu şi Muzeul Sătesc Almăjul din Bozovici, apreciind deopotrivă frumuseţea locurilor şi ospitalitatea almăjenilor.

Silviu Velcotă

GALERIE FOTO :

no images were found

Comments (2)

  1. faini feciori , faine fete atat gosci cat si gazde!

  2. Este una dintre cele mai bune stiri si unul din cele mai bune comentarii citite in ultima vreme.
    Iata ca Neamul Romanesc nu sta sub „semnul” neputintei!
    In Almaj,aceasta vatra de adevar si sursa de apa vie,se intampla lucruri minunate.Iar cel mai minunat este modul in care duh romanesc autentic renaste si rodeste.Cu dreptate se poate spune ca ce se intampla acuma in Almaj reprezinta modul in care pustiul infloreste si devine verdeata cuceritoare.
    Toti cei care au facut cu putinta acest spectacol si manifestare merita multumiri si recunostinta din partea celor care iubesc Almaju!

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.