STIRIULTIMELE ARTICOLE

Acasă

Alexandru Nemoianu la BozoviciRevenirea în Valea Almăjului a profesorului Alexandru Nemoianu a fost un bun prilej de întâlnire, organizată la Muzeul Sătesc-Almăjul din Bozovici.  Acasă a fost cuvântul care s-a remarcat în mod deosebit, iar faptul că pentru almăjeni acasă însemnă aici, în Almăj, a fost evidențiat în discursurile susținute de : ec. Fulga Gheorghe, prof.dr.ing. Alimpie Ignea, prof. Pavel Panduru, prof. Iosif Băcilă, prof. Rancu Gheorghe, pr. dr.  Petrică  Zamela.

Din cuvântul profesorului Nemoianu am reținut că Valea Almăjului este  una din cele mai însemnate zone ale țării în care identitatea locală se  pastrează și astăzi, în condițiile în care  tendința generală este de uniformizare a lumii în care trăim. Deși locuiește în Statele Unite ale Americii, profesorul și cercetătorul Alexandru Nemoianu a spus că aici se simte acasă, că este conectat în permanență la Almăj, urmărind de la distanță tot ce se întamplă în aceste locuri. Au fost făcute aprecieri pentru revistele  Almăjul și Almăjana, pentru site-urile Țara Almăjului și Repere Almăjene.  La finalul discursului său, profesorul Alexandru Nemoianu a vorbit despre cartea profesorului Pavel Panduru, recent scoasă de sub tipar, Monografia satului Putna.

Şi această întâlnire demonstrează că există un nucleu de oameni valoroși care, prin acțiunile lor, păstrează frumusețea oamenilor, a locului și a faptelor,  respectiv identitatea  şi integritatea culturală, morală şi teritorială a Ţării Almăjului.

Acasă e aici, în Almăj, nu doar pentru cei care locuim aici, ci şi pentru toţi cei plecaţi de aici. E frumos aici…pentru că nicăieri nu-i ca acasă !

Silviu Velcotă

Comments (1)

  1. Felicitam pe domnul Silviu Velcota pentru frumosul articol despre intalnirea almajenilor cu minunata familie de profesori Larisa si Alexandru Nemoianu.In ziua de 29 septembrie almajenii s-au reantalnit cuomul de cultura si profesorul Alexandru Nemoianu un nume de referinta care se care se asociaza in mod stralucit ansamblului de valori morale,intelectuale si nationale ale inaintasilor .Domnul profesor a trait o parte din anii c opilariei si ai tineretii in Tara Almajului la flacara vesnic aprinsa a luptatorilor pentru limba si neam din valoroasa familie Boldea.Aceste idei i-au ramas adanc intiparite in suflet si au facut sa devina un model de credinta,cultura si spiritualitate.Domnia sa cere oamenilor sa fie exemple vii prin propria cumpatare,modestie,sinceritate,omenie,spiritdaca de devotiune si chiar de sacreficiu daca este nevoie.Exemplara este lupta sa pentru pastrarea bunurilor almajenilor impotriva samsarilor si vanatorilor de averi.

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.