STIRIULTIMELE ARTICOLE

530 de ani de atestare documentară a unor localități din Țara Almăjului-invitație

Atestare documentara AlmajAsociația Culturală „Izvoare Almăjene” din Bozovici, împreună cu Primăria Bozovici și Societatea Culturală „Țara Almăjului” din Timișoara, vă invită să participați la întâlnirea dedicată Zilei Naționale a României, în cadrul simpozionului 530 de ani de atestare documentară a unor localități din Țara Almăjului”: Rudăria, Prilipeț, Bănia, Bozovici și Moceriș (reatestare).

Manifestarea va avea loc, vineri, 28 noiembrie2014, ora 15, în sala de festivități a Muzeului Sătesc din Bozovici.

Vă așteptăm cu drag!

Comments (4)

 1. O alta manifestare foarte necesara.
  Atestarea Almajului,in scris,in acte medievale, este inca mai veche.Almajul fiind pomenit in diplomele si privilegiile date de catre Sigismund de Luxemburg Cavalerilor Teutoni in 1432.
  Dezvelirea istoriei Almajului este fascinanta . Inceputul Almajului se aseaza in vremuri imemorabile,”din veci”.Orice manifestare dedicata dezvalurii acestor inceputuri este de toata lauda.

 2. Nu am spus ca in diplomele date de Sigismund de Luxemburg Cavalerilor Teutoni este PRIMA atestare documentare a Almajului. Am spus doar ca atestarea documentara a Almajului este mai veche decit 550 de ani.
  In rest sunt total de acord,Almajul era consemnat in documente inca in veacul al XIV-lea(deci 1300 si ceva).

 3. Documentele legate de incercarea de asezare a Cavalerilor Teutoni,facuta de catre Regele Sigismund de Luxembrug in anii 1429-1432,au o enorma importanta pentru Valea Almajului.
  In documentele cu pricina,de fapt insemnari facute in registrele teutone(un soi de „procese verbale”) sunt cuprinse detalii despre rosturile militare ale cnezilor din Almaj si despre puterea lor economica.Aflam ca in districtele Almaj,Mehadia si Ilidia erau la acea data nu mai putin de 24 de fortificatii deservite de 238 de arme de foc,bombarde,”shutzen”,cu 593 de cnezi si 3174 de tarani.Intretinerea acestei forte militare costa 314.822 de guldeni de aur.O suma fantastica.
  Folosirea pe scara larga a bombardelor era o inovatie militara si dovada ca Almajul era parte din „muchia taioasa” a progresului militar.
  Din aceleasi documente rezulta ca in Almaj cnezii se supuneau doar „judecatii” regelui.Lucru pe care il aflam,mai apoi, confirmat in diploma data districtelor banatene „privilegiate,din 1457 a Regelui Ludovic Postumul.
  Faptul ca un complex militar-economic atat de elaborate exista in 1429 arata ca existenta lui trebuie sa fi fost cu mult mai veche,cel putin din vremea intemeierii „kleioris”(clisura) district militar bizantin din veacul al XI-lea.
  (Informatii mai ample pot fi aflate in:Alexandru Nemoianu,Borloveni,Cluj 1999,p 17-24)

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.